Mam taki problem z dyskami/partycjami w moim laptopie Asus Rog Strix GL503V z windowsem 10
Piszę dyskami/partycjami bo sam już nie wiem czy to były dyski twarde czy partycje, tak czy inaczej problem jest taki.
Wiem że dyski są zapchane ale czy to jest powód żeby mi znikały?
Jakoś nie raz miałem zapchane dyski na windows 7 i nic takiego się nie działo, Albo mam jakiś wirus albo coś w systemie skopało ale nie wiem co. Jeszcze w ostatni poniedziałek wszystko było na miejscu.
Pokazałeś obrazek Zarządzania dyskami tylko z jednym dyskiem i partycją C. Pokaż zrzut z Zarządzania dyskami, gdy widoczne są partycje E i F. Napisałeś, że są widoczne, to pokaż ten stan.
Ponadto podaj ile fizycznie dysków twardych masz zamontowanych w laptopie?
Rozmiar partycji wskazuje, że w komputerze są zamontowane dwa dyski. Jeden (zapewne SSD), na którym założona jest partycja C oraz inne systemowe. Na drugim dysku 1TB są partycje E i F. Opisana sytuacja wskazuje, że może dziać się coś z tym drugim dyskiem albo z jego fizycznym podłączeniem. Sprawdź wartości parametrów SMART tego drugiego dysku jakimś programem np. HD Tune albo Victoria, najlepiej zrób screena i wrzuć go na forum. Jeżeli SMART nic nie wykaże to warto sprawdzić samo połączenie dysku - czyli wyjąć dysk z laptopa, przeczyścić styki SATA i zasilania odłączonego dysku np. alkoholem izopropylowym. Przedmuchać gazem sprężonym gniazdo SATA i gniazdo zasilania dysku, zamontować dysk ponownie i czekać czy problem ustąpił.
Nie można wykluczyć, że dysk dokonuje żywota - a co za tym idzie warto pilnie wykonać kopię ważnych danych z tego dysku w chwili gdy będzie on działał.
No właśnie mam tutaj problem, chcę odpalić Crystal Disk Info gdy jeszcze dyski są widoczne, ale programik nie włącza się natychmiastowo a gdy dyski już znikną to program się uruchamia ale wyświetla się tylko dysk C co jest w porządku.
Żeby odzyskać, trzeba widzieć jego zawartość!
Jeśli nie widzisz zawartości w samym systemie, to pozostaje posłużyć się jakimś programem opartym na Linuxie. Ja, przykładowo, posługuję się programem dr Web LiveDisk w taki sposób:
Odzyskiwanie zasobów użytkownika
pobrać, np. z DobrychProgramów, program “dr Web LiveDisk” dla USB lub CD;
wykonać nośnik (pendrajw lub płytę CD) z tym programem;
zbootować komputer z tego nośnika;
potwierdzić licencję i kliknąć “Continue”;
zamknąć okno skanowania antywirusowego (lub przy okazji warto użyć!);
kliknąć ikonę “File Manager” > potem po lewej “win”;
odszukać napęd (folder), z którego należy skopiować potrzebne dane na inny dysk, partycję lub inny nośnik, w ten sposób je zabezpieczając;