Witam, otóż znika mi miejsce na partycji *D*. Obecnie to 23,5GB zaznaczone w programie WinDirStat jako obszar *nieznany*.
Próbowałem skanowania ArcaVirem oraz w sieci lecz system( Win7 Ultimate x64) jest czysty. Ponadto wyłączałem przywracanie systemu, zmieniałem plik stronicowania, mam wyłączona hibernację itd. lecz wszystko bez rezultatu. Proszę o radę jak odzyskać to miejsce.
Czy przypadkiem nie masz włączonego backupu danych, system może wykonywać automatycznie backup na tej partycji, stąd znikające miejsce, sprawdź w centrum akcji.
Usługa * Kopia zapasowa systemu Windows* jest wyłączona. Mimo to również wiążę ten problem z backupem ponieważ wcześniej kopię systemu miałem na partycji *E* i tam i tam też miałem zajęte miejsce. Po przeniesieniu kopii na *D*, miejsce na *E*się zwolniło. Jednak po kolejnej migracji kopii na *E* miejsce na *D* nadal jest zajęte. Dziękuję za informacje.
Formatowanie nic ci nie da. Nie wiem co to za komputer ?. Czy np. Laptop kupiony w sklepie? Może używałałeś jakiegos programu do backupa np. Acronisa. Poza tym jak piszesz że robiłes kpie patrycji to niezależnie jak to robiłes to zawsze tworzona jest partycja RECOVERY (chyba że tworzysz jako obraz na innym dysku). To jest partycja ukryta (cos w stylu EISA) i nie połaczysz jej ani nie usuniesz tak prosto. Poza tym nie ma sensu teraz pisac o sposobach jej usunięcia gdyż : pewnie ci sie stworzy ponownie, nie wiadomo jakiego jest pochodzenia. Najpierw trzeba znaleźć co ja tworzy. A może masz cos zainstalowane do recovery- sprawdź.
– Dodane 02.03.2010 (Wt) 21:03 –
A może mu stworzyłeś obszar pamięci wymiennej na tym dysku ? Za dużo niewiadomych. Ale 23 GB to dużo - wyglada mi to na partycje RECOVERY narastającą.
Rzeczywiście rozmiar narasta, teraz jest już blisko 25GB. Z Acronisa również korzystałem ale został odinstalowany. Kopia została stworzona na oddzielnym dysku jako obraz systemu. Komputer to pecet, płyta główna Biostar model TF520-A2, grafika Ge Force 8600GT, 4GB ramu, system Windows7 Ultimate x64, procesor to AMD Athlon 64 x2 Dual Core 5600+ 2,8 Ghz. Nie mam żadnego programu do tworzenia obrazów, korzystam z narzędzia systemowego.Nie mam również stworzonego obszaru, jedynie plik stronicowania o sztywnej wartości 6141mb. I jeszcze jedno, zajętego obszaru z poziomu eksploratora Windows nie widać. Jedynie w w/w/ programie tzn
Prawdę mówiąc, zrobiłem dopiero po przeczytaniu Twojej wskazówki, wcześniej jednak ręcznie wyszukałem wszystkie wpisy w rejestrze dotyczące Acronisa i usunąłem je. Następnie raz jeszcze sformatowałem partycję i nie ma tego zajętego miejsca. Dziękuję Ci bardzo za sugestie ponieważ podpowiedziałeś mi gdzie szukać błędu. Pozdrawiam, spencer5.
– Dodane 04.03.2010 (Cz) 0:48 –
Prawdę mówiąc, zrobiłem dopiero po przeczytaniu Twojej wskazówki, wcześniej jednak ręcznie wyszukałem wszystkie wpisy w rejestrze dotyczące Acronisa i usunąłem je. Następnie raz jeszcze sformatowałem partycję i nie ma tego zajętego miejsca. Dziękuję Ci bardzo za sugestie ponieważ podpowiedziałeś mi gdzie szukać błędu. Pozdrawiam, spencer5.
Mam ten sam problem Znika mi miejsce na dysku na partycji c . Nie wiem co mam zrobić próbowałem defragmentować ale to na nic. Co mam teraz zrobić? Mam tak samo system Windows 7 home premium
Kamilek jeśli chodzi o dysk C to zwyczajnie może być to związane z aktualizacjami które Windows co chwile pobiera i instaluje na Twoim komputerze własnie na partycji C …
Jeśli chodzi o defragmentowanie to ja używam tego defragmentatora co mam w systemie, wiec nie bardzo wiem jakie są inne programy do defragmentacji. Co do aktualizacji to nic w tym złego raczej, system się aktualizuje żeby sprawniej działać, takie jest przynajmniej zamierzenie dodatków i aktualizacji, a ze bywa z tym różnie to wszyscy wiedza… A miejsce zajmuje bo to tak jakbyś sobie zainstalował jakiś program na kompie, cudów nie ma, miejsce zajmie Co do przywracania systemu to załóż nowy watek i zapytaj w ten sposób kogoś bo tu trochę inny temat jest Pozdro