Znikł dźwięk - ubuntu 8.04


(Morietto) #1

Nie działa mi dźwięk na nowej karcie dźwiękowej... ale działał !!

zintegrowana karta w BIOSie wyłączona

aby nie bawić się bo nie miałem na to ani ochoty ani czasu zainstalowałem ubuntu od nowa i dźwięk był po ustawieniu w sound preferences na alsa a w alsamixerze na moją kartę - wszystko działało

dzisiaj rano odpalam i ku zdziwieniu brak dźwięku w gdm'ie... brak dźwięku rówież w ubuntu... dźwięku nie ma w ogóle a ustawienia są tak jak były i nie pierwszy raz uruchamiałem nowo zainstalowane ubuntu.

na ubuntu pod tym co się zainstalowało jako sterownik sterowanie kartą było bardzo ubugie... poza tym alsamixer w trybie tekstowym nadal ustawiony jest na układ zintegrowany ;|

bardzo zależy mi na stabilności jeżelo chodzi o dźwięk.. reszta może padać i mogę się bawić ale dźwięk to dla mnie rzecz święta...

Myślę o innej dystrybucji... Czy w typowo muzycznych distrach też mogą być kłopoty ze sterownikami? jeśli nie to przesiadam się od razu.. bardzo zalezy mi na informacji ponieważ w kwestii dźwięku nie mam ochoty na szukanie i eksperymentowanie...


(matiit) #2

Pratycznie każde normalne distr, które nie eksperymentuje niepotrzebnie z pulseaudio itd... Sprawdź czy masz na tym ubuntu załadowane moduły alsy


(mario@) #3

A może aktualizacja alsy

ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.18a.tar.bz2

To nie jest problem przecież obie karty mogą działać "jednocześnie".


(Morietto) #4

matiit , mario@ , yyyyyyyy... wiecie co? znowu działa... ale... jak to możliwe???? !!