Znikły mi stacje dysków DVD

Ratunku, straciłam sterowniki do stacji dysków. Nie mogę ich zainstalować z płyty, bo…po prostu nie mam stacji. Szukałam w internecie, ale nie jestem zbyt biegła w temacie i zawsze ściągam coś nie tak. Brakujące sterowniki to:

NEC DVD RW ND -3520A

XMJGTAD 1UFWLMR8DA SCSI CdRom Device

Z góry dziękuję za pomoc, bo moja wiedza komputerowa nie jest zbyt duża.

Nagrywarka dvd nie wymaga instalacji sterowników.

Robiłaś coś ostatnio co spowodowało zniknięcie napędu?

Przykładowo - dokładanie nowego dysku, nowego napędu itp.

Przy okazji popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Sprawdzałaś podpięcie napędu?

Straciłaś ?? a może sterownik został tylko odinstalowany ??

start > panel sterowania > system > sprzęt > menadżer urządzeń > stacje dysków CD ROM > ppm / aktualizuj sterownik

• w kreatorze / tylko tym razem > zainstaluj oprogramowanie automatycznie (zalecane) > i niech system wyszuka

Niestety szukanie nic nie pomogło. Ponoć nie ma kopii, a z płyty nie mogę, bo przecież jej nie czyta. Brak stacji.

Mogłabyś napisać w którym momencie napęd zniknął?

A dokładniej co się działo z komputerem wcześniej.

Ponawiam prośbę o poprawienie tytułu tematu.

Już mam te stacje. Dziękuję Loookash89. Pomogło. Myślę, że coś grzebałam :frowning: , :oops: , bo niestety byłam zmuszona sama postawić system, a nie jestem w tym biegła. Nie wiem jak to się stało, ale źle mi się zainstalował Windows Media Player. Jako, że w tym momencie nie mam już dostępu do płytki instalacyjnej ściągnęłam WMP z internetu, ale (głupia pałka) wersję 11. Teraz to mam taki mętlik, bo jedenastka nie chce się doinstalować - mówi, że trzeba zakończyć poprzednią instalację. Ściągnęłam WMP 9, ale teraz ten z kolei mówi, że jest zainstalowana nowsza wersja i tak błędne koło. Chyba próbowałam wywalić tą 11 i wtedy szlag mi trafił te stacje. WMP nadal nie chodzi.

Podpinam sie pod pytanie, mam ten sam problem, też NEC DVD RW ND -3520A oraz Generic DVD Room SCI CdRoom Device, kasowanie tych kluczy, nic nie dało, same sie znów pojawiły po restarcie. Ktoś może ma pomysł, jak to naprawić? Wszystkie DriverBoostery mówią, że sterownik jest aktualny. Tylko ze nie widzi CD’ka. Help.

Windows 7 czy starszy?

win xp, servicepack 3

Wszystkie sterowniki do chipset są zainstalowane ze strony producenta płyty głównej / laptopa? XP tryb ahci czy IDE? Jeżeli AHCI, masz zainstalowany sterownik AHCI?

tryb IDE, już żadnym sterowników niby nie brakuje.

Te znikające napędy dość często były w starszych systemach, jeżeli nie było sterowników IDE/AHCI, a były tylko te dostarczone z Windows.

Może to pomoże:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/314060/your-cd-or-dvd-drive-is-not-recognized-by-windows-or-other-programs