Zniknal naped CD-ROM w Win98(pomoc dla kolezanki)

Blagam o pomoc!Juz raz pisalam w tej sprawie,ale nie mam odp i jak naloze post na poprzedni to dalej mi nikt nie odpowie.Zniknal kolezance CDROM,nie ma go w oknie “Moj Komputer”.Odinstalowalam jej Neostrade,a dziewczynie potrzeba pilnie netu do pracy,konczy sie jej bezplatny miesiac korzystania z Neo a nie skorzystala wcale.Ma stary(ponad 2-letni)system Win98,bez formatu.Byc moze sie posypal bo robilam juz cuda,dzis odinstalowalam CDROM z menedzera urzadzen a system dalej go nie wykrywa.Plytki instalacyjnej nie moze znalezc,ma juz WinXP(ale nie mam czasu zeby zrobic format a na dysku ma mase potrzebnych plikow)Jej BIOS-Phoenix-Award-moze tutaj prosze o info o ustawieniach bo moze ktos tam grzebal i cos zmienial?Przywrocic systemu sie nie udaje.W "urzadzenia powodujace problemy"ma:ACPI IRG Holder For PCI IRQ Steering,kod 9,zasoby-brak,sterownik System 0004 HKEY_LOCAL_MACHINE/enum/ ACPI*PNPOCOF+kilka podobnych wpisow,tylko kody bledow inne-nic mi to nie mowi,niestety.Po uruchomieniu kompa uparcie wlacza sie okno z instalacja PC Universal Serial Bus i info,ze nie moze znalezc sterownika na dysku. Nie wiem jak jej pomoc,czuje sie winna bo odinstalowalam Neo,chcac zrobic polaczenie przez AutoConnect i wtedy po wylaczeniu kompa CDROM wylecial.

Czegoś tu nie rozumiem :frowning:

Sorry,te problemy na WIN 98 sa aktualnie obecne,kupila juz nowego XP ale sama nie umie go zainstalowac a poniewaz na starym ma mase plikow do zgrania,wiec zajmie to troche czasu,ktorego obecnie nie mam.Tamtej plytki instalacyjnej nie ma(z WIN98),gdzies wsiakla.Czy da sie cos zrobic zeby zainstalowac Neo,ale jak…skoro stacja dyskow nie dziala?+zostawic na jakis czas ten stary system(-wybacz,ze tak haotycznie,ale juz wysiadam,bo pozno).

Bez płyty CD z systemem WIN98SE - problem.

Wszystkie sposoby naprawy Miałaś opisane - szukaj CD z WIN98SE.

Jak nie chcesz jeszcze instalowac XP to sprubuj podac mu jakies stery do tego USB, To tu moze byc problem. Jak nie rozpozna sterownikow to się nie przejmuj tylko klikaj dalej. Po wszystkim będziesz miała w menadżerze urządzeń wpis typu nieznane urządzenie albo cos podobnego. Jak klikniesz anuluj to przy następnym starcie win98 bedzie to samo.

Pozdrówka

właściwie, to można by uruchomić internet z Live CD knopixa albo coś w tym stylu. Dysk nawet nie jest potrzebny i w czasie gdy Twoja znajoma będzie korzystać z internetu, Ty możesz skopiować wszystko co jest jej potrzebne i zainstalować tam XP na świeżo.

Temat troche ewoluował i w sumie nie wiem czy problemem jest dalej brak CD-Romu w systemie czy tylko o neo już chodzi? Jeśli neostrady nie można zainstalować tylko z braku CDroma to może skopiuj sam sterownik u siebie na dyskietkę z turbokrecika albo wręcz z płyty CD od tpsa i zainstaluj a potem skonfiguruj połączenie dial-up bez tej tepsowej aplikacji która i tak jest do bani.

A co do braku CD-Romu to zasadnicze pytanie: czy bios go na starcie wykrywa? Może kanał ide na którym jest podpięty jest wyłączony?

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi ale juz sobie poradzilam i wszystko jest ok.

A małe info n/t metody to gdzie :smiley:

BIOS wykrywal napedy ale poprzednio je odinstalowalam i po restarcie system ich dalej nie widzial,tj.nie bylo ikon.Okazalo sie,ze byl problem z kanalem IDE-brak sterownika,kliknelam na pobierz i juz jest ok.Sa na dysku jakies bledy systemowe(robilam scandisc),plytka dalej sama nie startuje,nie mialam juz czasu sprawdzic czy jest ustawione na DMA itp,najwazniejsze,ze Neostrada dziala.Nie znam Win98 i bladze intuicyjnie ale na razie jakos nic sie nie dzieje niepokojacego.

No to teraz można zamknąć :slight_smile: