Znikneła funkcja dodaj nowy folder

Witam
I na pulpicie i również po otwarciu jakiegokolwiek folderu zniknęła funkcja dodaj nowy folder …
Na pulpicie po kliknięciu prawym przyciskiem myszki nie ma opcji dodaj nowy folder a po otwarciu jakiegoś istniejącego folderu nie działa funkcja dodaj nowy folder …
Gdzie to przywrócić …
Proszę o pomoc …

Nie wiem czy dobrze bo tłumaczę z angielskiej strony

1. Wpisz w uruchom regedit
  2. wyszukaj podklucz HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers\New\
  3. Upewnij się że wartość (Default) to {D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719}

Jeżeli problem dalej występuje to

2. Wyszukaj podklucz HKEY_CLASSES_ROOT\Folder
  3. kliknij prawym na folder w lewym panelu i zaznacz opcję eksport by zrobić kopię zapasową tego klucza
  4. Wejdź https://onedrive.live.com/?id=BE2A687D297CE921!200&cid=BE2A687D297CE921 i pobierz folderfix.zip
  5. wypakuj i urchom pozwalając zmodyfikować rejestr

znalazłem HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers ale nie ma tam podklucza z nazwą New …

A może prześlij mi ten cały klucz HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers …
A przy okazji jak się robi ten ukośnik skierowany w tą stronę jak w tych kluczach …

Zależy od klawiatury, na pewno na swojej masz.
Zrób teraz 2 opcję a potem uruchom ponownie komputer

Na chwilę obecną nie mam windowsa 7 ale jak 2 opcja nie wyjdzie to poszuka,m jak powinno być

Ja robię przyciskiem koło entera te “\

obraz

obraz

Francuzi mają to wciśnięte na klawiszu 8!

No tak to chyba ze stresu że nie mam opcji nowy folder …
Oczywiście jest ukośnik nad enterem …
Pomroczność jasna …

Stres nie popsuł rejestru Windows :blush:

Zrobiłem opcję numer 2 …
Uruchomiłem ten plik po rozpakowaniu …
Restartuje …

NIESTETY !!!
Dalej nie ma działającej funkcji dodaj nowy folder a na pulpicie nie ma do wyboru opcji dodaj folder …
.

Dziwne, nawet pracownicy microsoftu odsyłali do tego tutoriala.
Chyba wkradł tam się błąd, spróbuj tego

2. Wyszukaj podklucz HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers\
  3. Upewnij się że wartość (Default) to {D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719}
    jeśli nie ma takiej to stwórz nowy klucz(spróbuj dword) o nazwie (Default) wpisz mu wartość {D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719}

Możesz dać też screena z tego podklucza

1 polubienie

Czyli wklej {D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719} do (domyślna) - po angielsku default, myślałem że w rejestrze będzie nieprzetłumaczone

1 polubienie

Bo najpewniej to tłumaczy plik interfejsu mui dla regedit.

Niestety tymczasem zero efektu …
Nie mam funkcji dodaj folder …

To pewnie coś więcej uszkodzone w rejestrze. A nie chyba wpisy naprawiają opcje “Nowy > Folder” a nie opcje “Nowy”.

naprawa opcji nowy folder plikami reg i inf.zip (1,8 KB) - połączyłem w jeden plik te metody z strony windows7forum.pl

Niestety bez efektu …

https://www.sevenforums.com/attachments/tutorials/265802d1367092273-new-context-menu-remove-restore-default-menu-items-folder_new_context_ment_item.zip

Restore jest aby przywrócić
Remove by usunąć

Jak nie działa to uruchom ponownie komputer

2 polubienia

https://media.askvg.com/downloads/2008/03/Restore-New-Folder-Option-in-Context-Menu.zip - jakby po przywróceniu “Nowy” nie było na wysuwanej liście “Folder”.

1 polubienie