Zniknęły dwie partycje pod Vistą


(filip.ludwik) #1

Witam!!

Dzisiaj tak ni stąd , ni zowąd pojawił się wielki problem.

Mianowicie wyglądało to tak:

Normalnie w komputerze miałem WD 320 GB pod sata2 podzielonego na 4 partycje , dzisiaj miałem potrzebę podłaczyć na chwilę (aby go podzielić itp) drugiego dysku też WD tyle ze 160 GB pod ATA , więc podłączyłem , wszytko elegancko , pozmianiałem rozmiary partycji tak jak chciałem .

Wyłączyłem komputer odpiąłem dysk (ten 160 GB) włączam na nowo Viste , a tam co? niespodzianka ... Sad Już ogólnie cały ten boczny panel był rozwalony , ikonki na pulpicie "powygasały" ... no nic patrze do eksploratora a tam zniknęły dwie partycje Rolling Eyes

To dobra ... postanowiłem wejde do zarządzania dysków , może da sie coś zrobić ...

No i pokazuje wszytkie 4 partycje , tyle , że dwie bez żadnej literki , nazwy itp. (ale pokazuje je jako partycje podstawowe , a nie obszar nieprzydzielony ...) Chciałem dodać jakąś literke do nich .. odmowo , nawet chciałem zobaczyć czy format działa ... odmowa Crying or Very sad

włączyłem też partitionmagic , ale ten odrazu na wstępie walnął komunikat że coś z dyskami nie tak i nie może literek odczytać .. i oczywiście wyłaczył się Mad

I co tu zrobić , aby je odzyskać ???

Przywracanie systemu próbowałem też...

Bardzo proszę o w miarę możliwości szybkie odpowiedzi

PZDR!


(Technik Elektro) #2

spróbuj programami do naprawy partycji :

http://www.partition-recovery.com/

lub innym programem. jest ich sporo.


(filip.ludwik) #3

Hmm.. nie jestem pewien czy się w 100 % zrozumieliśmy :stuck_out_tongue:

Bo sprawa wygląda tak :

Te dane są na dysku , dysk nie był formatowany , tylko jakimś dziwnym sposobem przeba przypisać tym partycją literki , żeby były widoczne pod eksploratorem

Tak jak pisałem w zarzadzaniu dyskami windowsowskim się nie da ... coś go blokuje

PM 8.0 nie odpala...

Więc co zrobić , bo chyba danych nie na sensu tak odzyskiwać , takimi programami , czy dobrze mówię?

Czytałem gdzieś , że FIXMBR mógłby pomóc , tyle że spod płytki instalacyjnej visty i jej dosu tam ... to polecenie nie ejst rozpoznawalne :roll:

Jest jakiś odpowiednik tego polecenia do visty?

PZDR!


(Technik Elektro) #4

EasyRecovery zobacz czy są pliki !!

fixmb służy do naprawienia sektora rozruchowego a nie układu partycji czy układu literek.


(filip.ludwik) #5

Sprawdzałem już programami tego typu - pliki są oczywiście i bez problemu można je odzyskać , ale po pierwsze nie mam na co zapisać tych 150 GB zaginionych , a po drugie to chciałbym odzyskać po prostu całą partycje , bez zapisywania jej na innej lokacji , ponieważ ona dalej tam jest ! nawet nie po formacie , -> dane są na dysku jak były przedtem - nieruszone

Tylko sama informacja o hmm jak to nazwać położeniu partycji ?

została zgubiona gdzieś.

No niby tak ... ale przekopując internet ludzie wypowiadali się że gdy właśnie w taki "niespodziewany" sposób zniknie partycja (tak jak moja) to ta komenda pomaga...

Chciałem spróbować , niestety Vista tego nie trawi :?


(Technik Elektro) #6

spróbuj zatem aplikacji typu active partition recovery. służy do przywracania zaginionych partycji.

zajrzyj jeszcze tutaj :


(filip.ludwik) #7

Niestety wszystkie z tych programów działają na tej samej zasadzie, czyli pliki znajduje , ale trzeba zapisać je na innych sektorach dysku...

To rozwiązanie jest dobre , albo inaczej mówiąc konieczne , jeśli ktoś zrobił format dysku itp.

Ja jestem w troszkę innej sytuacji :stuck_out_tongue:

Ale dziwi mnie jeszcze jedno :

dlaczego cały pasek windy (ten po prawej stronie z gadżetami ) się spaprał , skoro dysk C z windą jest cały , hmmm...?

Dlatego też wygląda mi to na ewidentny błąd tego systemu i powinno się to dać rozwiązać jakoś inaczej niż tylko programami do odzysku danych :roll:

Złączono Posta : 22.11.2007 (Czw) 21:23

Teraz próbuję jeszcze jakimś programem:

Partition Find and Mount

Ale wydaje mi się , że w moim przypadku trzeba czegoś innego niz programy tego typu :x

Złączono Posta : 22.11.2007 (Czw) 21:26

Fajnie było by też znać przyczynę tego zjawiska ...

żeby ewentualnie uniknąć /albo żeby ktoś się ustrzegł/ czegoś takiego w przyszłości ... :shock:


(Technik Elektro) #8

widocznie awaria całego systemu plików i niektóre pliki zaginęły również na partycji systemowej.

poszukaj Hiren's Boot - sporo aplikacji do naprawiania uszkodzonych systemów plików.


(filip.ludwik) #9

AAAaaa... właśnie , jeszcze dodam , że zaraz po tym pierwszym uruchomieniu wyskoczył mi komunikat o zainstalowaniu nowego sprzętu.

Mianowicie : Nowy wolumin został poprawnie zainstalowany ... :shock:

Ale oczywiście były tylko 2 z 4 woluminów (partycji)

Normalnie podczas podłączenia jakiegoś innego dysku wyskakuje komunikat np. WD-800 40 GB został poprawnie zainstalowany .. w tym stylu


(Technik Elektro) #10

nietypowe zachowanie, testowałem Vistę kilka miesięcy miałem kilka dysków oraz partycji i takich objawów nie uświadczyłem.


(filip.ludwik) #11

Hmm.. jakoś nie widzę wyjścia dla siebie :frowning:

A jeszcze o cos takiego spytam:

Czy istnieje szansa, że te niewidoczne partycje są spowodowane "uszkodzonym "systemem, a reinstal jego mógłby pomóc?

Bo jeśli jest cień szansy , to może warto spróbować... :twisted:

Złączono Posta : 22.11.2007 (Czw) 21:53

tutaj dam jeszcze printa z zarządzania dyskami.

Tamta wiadomość na screenie wyświetla mi się po kliknięciu "zmień literkę dysku i ścieżkę " jak widać działanie ta tym zagubionym dysku 100 GB...

A tutaj wiadomość gdy próbuje kliknąć formatuj.


(Technik Elektro) #12

nie sądzę.

spróbuj

aplikacji na hiren' boot i jak podmontujesz partycje utracone -> a potem chkdsk /r


(filip.ludwik) #13

Okej , ściągam już tą machinkę :mrgreen:

Dostyć sporawe to -> 80 MB

Z tego co wyczytałem , to trzeba wypalić na płytke i potem zbootować tak?

Jakbyś miał czasu chwile , to bym prosił tak wmiarę chronologicznie co mam zrobić z tym programikiem :slight_smile:

PZDR!

I dziękuję za dotychczasowe już odpowiedzi :wink: