Pewnego pięknego dnia postanowiłam odwiedzić moją galerie zdjęć i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu zniknęły wszystkie zdjęcia z okresu z 3 lat po jednym został tylko folder pusty. Stosowałam już różne programy do odzyskiwania danych i nic jak kamień w wodę.Komputer nie wykazywał żadnych oznak żeby mu coś dolegało więc nie wiem jakim cudem to się stało…czy jest możliwość żeby to jednak gdzieś było?
Teoretycznie istnieje szansa że jakiś magiczny program typu CCleaner czy inny “czyściciel zbędnych plików” usunął te zdjęcia bo np. foldery miały atrybut “Archiwalny” a program w swoich ustawieniach miał żeby usuwać archiwalne pliki. Jeżeli dysk nie ma bad sector-ów, nie masz/miałeś wirusa to nie istnieje opcja że samo się skasowało. Albo była w tym ingerencja ludzkiej dłoni albo właśnie jakiś program czyszczący.
Wyniki szukania zawsze zapisujesz na innym nośniku(partycji, penie itp.).” Dysk B” to nazwa partycji widzianej przez system jako E:. Jeśli po pełnym skanowaniu brak w katalogu Zdjęcia nowych wpisów, oznacza to iż istniejące uprzednio tam pliki zostały usunięte, a następnie nadpisane, lub przeniesione do innej lokalizacji. Klikając 2x na katalogu zdjęcia, powinnaś w oknie po prawej stronie uzyskać wypis wszystkich opisanych w MFT plików i podkatalogów. Pokaż okno DMDE z otwartym katalogiem „Zdjęcia”
Na obrazku z DMDE widoczne są wyłącznie katalogi. Darmową wersją DMDE odzyskać można jedynie PLIKI(do 4000 plików jednocześnie z katalogu)
Czy wiesz jakiego katalogu (np. Gdańsk2013) szukasz?
Jeśli nie pamiętasz nazwy katalogu to musisz w jakiejś przeglądarce przejrzeć WSZYSTKIE zdjęcia i dopiero DMDE sprawdzać w katalogu(ach), gdzie znajdziesz choć jedno z szukanych.