Witam.
Po dostaniu informacji o MIUI 11 w moim smartfonie pobrałem ją od razu. Później przed instalacją system powiadomił mnie o potrzebie podłączenia telefonu do ładowania w celu przeprowadzenia instalacji. Odruchowo wcześniej wyczyściłem procesy w tle, a następnie po wejściu do odpowiedniej zakładki nie ma nic o aktualizacji, a system twierdzi, że nie ma nowszej wersji nakładki.
Cześć,
Radzę ci poczekać miesiąc lub nawet dwa miesiące ( spokojnie sam czekam na MIUI 11).
Ci którzy zainstalowali mają błędy, to nie działa, tamto też itd i dla tego warto poczekać dłużej bo Xiaomi może międzyczasie naprawić błędy.
Administrator Xiaomi Polska na FB piszę:
Pytania o MIUI 11 ciągle się powtarzają, więc poniżej macie na nie odpowiedzi. Nie będą one zatwierdzane do publikacji.
Dlaczego nie mam jeszcze MIUI 11? Miało być dnia XX. Ktoś inny już ma, a ja nie…
Aktualizacje OTA (over the air), czyli pobierane w “sprawdź aktualizację” wysyłane są falami do poszczególnych numerów IMEI. Konkretna data podana przez Xiaomi oznacza rozpoczęcie procesu aktualizacji - nie dzień, którego otrzymacie aktualizację. Cały proces ma na celu uchronienie serwerów przed śmiercią, gdy miliony ludzi rzucą się na pobieranie aktualizacji i może trwać nawet miesiąc… (przeważnie)
Czy warto aktualizować do MIUI 11?
MIUI 11 to nowy soft, może mieć błędy, o których możecie przeczytać w wielu wątkach na grupie. Xiaomi zapewne stara się je wszystkie rozwiązać, ale może to potrwać. Osobiście polecałbym osobom, które chcą uniknąć “utrudnień” wstrzymanie się z aktualizacją przez 1-2 miesiące.
Mam MIUI 11, ale nie mam Androida 10
Aktualizacja do MIUI 11 nie oznacza, że dostaniecie nową wersję Androida. Ta może pojawić się później, a może nie pojawić się w ogóle Zależy od planów Xiaomi.
Czy na telefon XYZ pojawi się MIUI 11?
Listę telefonów, które mają dostać MIUI 11, a także datę rozpoczęcia procesu aktualizacji znajdziecie tutaj: https://rootblog.pl/poznalismy-daty-aktualizacji-globalnych-wersji-smartfonow-xiaomi-do-miui-11/
Mam MIUI 11, ale nie działa mi coś… Gdzie mogę to zgłosić?
Błędy w MIUI 11 można zgłosić tutaj:
Co do MIUI 11 jeżeli od razu nie pobrałeś to musisz czekać, aż wskoczy na nowo, chyba, że znajdziesz ją na tej stronie i zainstalujesz
Dodam, że telefony, na które wyszła już aktualizacja na MIUI 11 tutaj może jeszcze nie być dostępna. Co do nowego MIUI zaktualizowałem swój Mi 9 lite i nie obyło się to bez problemów. Nie mogłem odbierać, odrzucać, rozłączać rozmów. Nie miałem tego okna, więc puki co nie radzę się śpieszyć. Na Mi 9 i Mi 9t nie można było wysyłać SMS, na innych modelach MMS, a nawet zdarzały się błędy z Messengerem. Chyba pierwsza taka aktualizacja MIUI, która sprawia tyle problemów. Jak bardzo chcesz możesz jeszcze ręcznie wymuszać aktualizację prze klikanie na wyszukaj aktualizacje.