Żółte tarcze przy ikonach

Witam. Przy niektórych skrótach od programów jest żółta tarcza i jak otwieram program to się pyta o pozwolenie. Jestem zalogowany jako administrator. Jest jakiś sposób, żeby usunąć tą tarczę?

Prawdopodobnie chodzi o UAC - Ustawienia kontroli kont użytkowników
http://www.mamkomputer.info/wylaczenie-kontroli-konta-uzytkownika-uac-w-windows-10/

1 polubienie

Wyłączyłem UAC. Już się nie pyta o pozwolenie, ale żółta jest dalej. Jak ją usunąć?

Nie kojarzę by dało się to zrobić, to jest dość ważna informacja że aplikacja potrzebuje uprawnień administratora do działania(Czyli może robić bardzo wiele w systemie).

1 polubienie

Ja jestem zalogowany jako administrator i jak daję ją do autostartu to ten program się nie uruchamia ze systemem.

A powinien.
Dajesz tam plik exe czy skrót do niego?

Daję plik .exe, który ma żółtą tarczę.

Musisz wkleić tam skrót do niego, ponieważ exe najczęściej stosują ścieżkę względną do innych plików, czyli szukają swoich plików w aktualnym katalogu a nie tam gdzie system mówi że jest ten program zainstalowany

1 polubienie

Ten program nie ma skrótu tylko ma aplikację i ikonę. A aplikacja ma żółtą tarczę, która uniemożliwia uruchamianie się ze systemem.

Coś się mi nie chce wierzyć, że to jedno plikowa aplikacja; skrót możesz zrobić zawsze ręcznie, skoro wiesz gdzie była (np. skróty do części aplikacji mają pustą lub wypełnioną długą nazwą (zamiast ścieżki) i zablokowaną lokalizacje, więc po nim łatwo nie idzie ustalić gdzie jest plik).

Udostępnić Ci pulpit? To sam zobaczysz.

- czyli wyczyścić po wyłączeniu UAC pamięć podręczną ikon i restart; powinny zniknąć.

Może ukryłeś strzałkę z skrótów i to nazywasz ikoną? Jak masz chęć to możesz wrzucić.

Nic to nie dało.

Jak wyłączę funkcję UAC to nie pyta o pozwolenie, ale żółta tarcza przy ikonie dalej jest.

Hej,

• Nawet po ponownym uruchomieniu systemu?
  • W tym programie, co nie chce się uruchomić na starcie zaznacz we właściwościach pliku exe, by uruchamiał się z uprawnieniami administratora.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Mam zaznaczone.

Hej,

A co to dokładnie za program? Ja pamiętam, że w Windowsie 7 miałem problem z uruchomieniem przy starcie programu Rocket Dock. Problematyczne było zapisywanie danych do pliku konfiguracyjnego. Ale po wyłączeniu UAC problemów już nie było żadnych.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Program do zasilacza awaryjnego UPS.

1 polubienie

Hej,

• Jaki dokładnie program?
  • Jaki producent UPS’a?
  • Jak połączony z komputerem - tzn. jakim portem?
  • Ten UAC masz na pewno całkowicie wyłączony?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Program View Power 2.14, producent ActiveJet, port USB, UAC wyłączony.