Żółty wykryknik


(Cinek1151) #1

Witam. wchodze w menadżer urządzeń i mam żółty wykrzyknik przy " Kontlorer wideo (zgodny z VGA}] wiem ze to cos ze sterownikami chyba , moja karta graifczna to GeForce4 mx 440 pomoze ktos ?

model plyty głownej: k7s8x

chipset: SiS 746fx rev. 0,2


(system) #2

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl Pobierz stąd, wypełniając tam potrzebne dane lub naciśnij przycisk “Sterowniki graficzne” i witryna wyszuka Ci sterowniki.


(XMan) #3

Stara karta graficzna :frowning:

Sterowniki:

http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_84.21_pl.html

(instalowałem na kilku komputerach z tą kartą)

Nowsze i chyba ostatnie (nie zawsze działają):

http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_93.71_pl.html


(Pawlus1993) #4

Dodatkowo przeskanuj system programem do wyszukiwania aktualizacji sterowników: http://www.dobreprogramy.pl/SlimDrivers … 25819.html

Pamietaj tylko o kopi zapasowej i utworzeniu punktu przywracania systemu- program oferuje automatycznie takie możliwości.


(Cinek1151) #5

własnie jak zainstaluje sterowniki 93.71 to zaczyna mi migac ekran na czarno ;/ nie wiem jak z tymi 84.21


(XMan) #6

Dlatego zaznaczyłem że 93.71 nie zawsze działają.

Odinstaluj…

Sprawdź 84.21.

Pobierz --> http://download.nvidia.com/Windows/84.2 … l_whql.exe

Będą w języku polskim.


(Cinek1151) #7

nie odisntalowalem tamtych tylko odrazu zainstalowałem te 84.21 i podczas instalacji mialem jakie problemy kilklem " mimo to kontynuj" i 2x wyskoczylo cos z nowsyzmi pilkami źrodłowymi i kilklem 2x " tak " , uruchomiłe od nowa kompa i co prawda nie ma juz wykryzkników ale ekran miga ;/


(XMan) #8

Odinstaluj poprzednie :!:

Zainstalowałeś Chipset, DirectX

oraz .NET Framework?


(Cinek1151) #9

wiem jestem ciemny w tym temacie wgl :d wiec prosze o zrozumienie xdd direct mam wersje 9.0 a zadnych chipsetow ani net fremework nie istalowalem ( w panelu sterowania , dodaj lub usun program mam kilka pilkow net frameowork ) wiec jesli moge to prosze napisz mi co mam pokoleji co i jak robic


(XMan) #10
  1. Odinstaluj jedne i drugie sterowniki NVIDIA tzn. 93.71 oraz 84.21 w Dodaj lub usuń programy.

  2. Usuń ręcznie folder NVIDIA z dysku C.

  3. Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej “Cleaner” na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później “Rejestr” Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

kliknij aby powiększyć:

cf114_CCleaner.jpg ccleaner2.th.jpg

Continue to the media.

  1. Zainstaluj Chipset

  2. Zainstaluj

.NET Framework 2.0

  1. Zainstaluj sterowniki do karty graficznej – http://download.nvidia.com/Windows/84.2 … l_whql.exe

  2. Zainstaluj DirectX 9.29 Redistributable

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c

dxsetup.th.jpg

Jeżeli nie masz SP3 to przed instalacją p/w zainstaluj Windows XP Service Pack 3

Wcześniej musisz posiadać SP1 lub Windows XP Service Pack 2

Uwaga:

podałem wszystko na system Windows XP, na inne systemy nie ma sterowników do tej karty graficznej…


(Cinek1151) #11

gdy chce zainstalowac chipset ot wyskakuje mi "c;/WINDOWS/SYSTEM32/AUTOEXEC.NT. ten plik systemowy nie nadaje sie do uruchomienia aplikacji systemu MS-DOS lub Microsoft Windows. Wybierz pryzcisk “zamknij” aby zakonczyc działanie aplikacji


(XMan) #12

Pomiń, nie instaluj.

Tak instalowałeś ?

mh260_SETUP.jpg


(Cinek1151) #13

tak

Dodane 21.06.2013 (Pt) 14:53

zainstalowałem sp3 , chipset pomniolem jak mi kazales i tera instaluje net framework i jakis problem wyskoczyl i insatlacja sie zakonczyla bo chyba mialem to zainstalowane wczesniej juz i tera directa instaluje , i na samym koncu mam zainstalowac tego sterownika tak ?


(XMan) #14

NET Framework mogłeś już mieć zainstalowany nawet nowszy, nie instaluj.

Najpierw się instaluje sterowniki a później DirectX ale skoro zrobiłeś odwrotnie to nie powinno zaszkodzić.

Drobna uwaga - jak coś instalujesz to wyłącz wszystkie programy a w tym również przeglądarki :wink:

Po każdej instalacji p/w uruchamiasz ponownie komputer…


(Cinek1151) #15

wyglada na to ze wsyzstko smiga nic nie miga ani zadnych wykryzknikow :slight_smile: DZIEKI WIELKIE I PZODRAWIAM :razz:


(XMan) #16

Będzie jeszcze lepiej śmigać :wink:

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne - zaznacz tylko

6 pozycji - Zastosuj - OK.

b6f4bd33aeb1d059m.jpg86e86da81e7e892fm.jpg

Pozdrawiam,

XMan.


(Agatonster) #17

cinek1151 ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.