Zotac GTX 970 - podkręcanie

A jakie ma pamięci ta karta tj od jakiego producenta bo jak od Samsunga to pobawiłbym się przetaktowaniem VRAM na początek 10% a potem co jeden % może nawet 15% uzyskasz… IMHO zauważyłem że więcej daje przetaktowanie VRAMu karty czyli zwiększenie jej przepustowości niż GPU… przynajmniej na AMD RX 560 tak było przetaktowanie GPU mało co dawało a znacznie zwiększało temp i prądożerność… to chyba nawet nazywa się (nie)oficjalnie “puste MHz”, ale nie wiem jak jest z nVidią choć sam ją mam (GTX 1060 6 Gb z fabrycznym OC tj GPU 1.8 GHz) to na razie nie bawię się w to bo nie muszę przy monitorze 1440x900 i 75 Hz który i tak chodzi na 60 Hz Wiedźmin wszystko na maksa grafika i post-procesy i paczka tekstur (The Witcher 3 HD Reworked Project 5.1) a karta chodzi na 40% w porywach

Hynix.

To już nie ważne… :slight_smile: Samsungi podkręcają się najlepiej potem średnio Microny a Hynixy najgorzej więc lepiej nawet nie próbować…

@reqoil, jeśli mógłbyś, sprawdził byś dla mnie jak Twój GTX 970 daje sobie radę w Valley Benchmark na ustawieniach Extreme HD w Full HD? Najlepiej gdybyś zbił zegary tak, by w booście było 1216 Mhz. Mam wrażenie jakby mój był w pewien sposób uszkodzony. Bardzo bym prosił.

Sory za obsuwę, ale nie miałem czasu na siedzenie przy kompie.
Przy zegarze na 1216Mhz w Valley na Extreme HD wyszło mi około od 2323 do 2339 punktów.
Z tym że zegar obniżyłem o 176Mhz od stockowego.

Jaki wynik ma twoja 970’ka?

Moja ma około 2250 pkt przy booscie do 1291 mhz. Czemu tak nisko, na płycie jest pcie2.0 ale nie sądze, żeby on był winą. Jakie masz ustawienia w panelu, jakość/wydajność? W sensie boost to 1216 Mhz, ale idzie wyżej

To właśnie może być winą, podobnie jak niższy zegar RAM lub starsza technologia.
Różnicę masz 100p, mniej nawet niż 5%, więc

nie ma sensu, jesteś “w normie”.

Nie jest to jakaś kosmiczna różnica, pewnie zwykły rozstrzał między różnymi modelami.

Moje ustawienia 3d masz na screeneie, ale to raczej domyślne ustawienia bo ja tam nigdy nic nic grzebię.
Narzędzia Nvidia Experience w ogóle nie mam, sterowniki mam w wersji 388.13.
Natomiast mam trochę zoptymalizowanego Windowsa (trochę powyłączanych usług oraz zadań w harmonogramie), za to sporo zainstalowanych aplikacji, więc suma sumarum nie powinno to aż tak wpływać na wydajność w grach.

Ten Zotac ma sekcje 4+1, gdybym zmodyfikował lekko BIOS by mógł łyknąć więcej prądu to poleci na 1500Mhz?

Weź Pan daj se siana z Biosem, albo idź na studia inżynierskie, to co zdaje Ci się być “lekkim zmodyfikowanie żeby łyknął więcej prądu” może, i prawdopodobnie jest, warunkami pracy wykraczającymi poza te dopuszczalne w specyfikacji technicznej. Inaczej, jak nie zrobisz cegły błędem w modowaniu BIOS, to spalisz. Jak pisałem w innym temacie, weź młotek i załatw sprawę, jeżeli karta Ci nie odpowiada, to nie męcz się z nią :wink:

Ale taki Palit JetStream ma identyczną sekcję zasilania, a ma większe możliwości i większy power limit.
@anon7248146, Ty jednej rzeczy nie rozumiesz, chcę zgrać BIOS karty przez GPUZ i tylko zwiększyć nieco power target. Ludzie wgrywają BIOS’y nawet nie swoich kart i wszystko gra. Ja chcę zwiększyć power limit o 20W. To nie duża różnica.

[quote=“MrLukaszo, post:32, topic:587736, full:true”]
Ale taki Palit JetStream ma identyczną sekcję zasilania, a ma większe możliwości i większy power limit.
@marcin20000, Ty jednej rzeczy nie rozumiesz, chcę zgrać BIOS karty przez GPUZ i tylko zwiększyć nieco power target. Ludzie wgrywają BIOS’y nawet nie swoich kart i wszystko gra. Ja chcę zwiększyć power limit o 20W. To nie duża różnica.

Serio?
Dla Twojej Karty to jakieś 15%.
Zakładając że już poodpalałeś afterburnera, boosta etc, to nie wróżę Ci sukcesu.

Bo oczywiście na wstępie:

• porównałeś wydajność chłodzenia obu kart,
  • sprawdziłeś rodzaj i wytrzymałość każdego tranzystorka, kondensatorka w obu modelach,
  • sprawdziłeś skład lutu czipu obu kart etc.

Możesz, może zadziała, wgrać biosa z innego modelu.

Może się mylę i nie spalisz, ale takie przegrzewanie na 100% zdrowia jej nie doda.

Tak jak mówię, to Twoje ryzyko :wink:

Mam dobrze wentylowaną obudowę, pasta na karcie była wymieniana, termopady również, max temperatura karty na stockowych to 70 stopni. Nie chcę wgrywać innego BIOSu, tylko lekko zmodyfikować obecny.

Tu nie chodzi o same temperatury rdzenia, bo żaden wyznacznik czy karta działa bezpiecznym zakresie.
Producenci dokładnie przesiewają chipy i dostosowują całą resztę do danej puli (słabszej lub gorszej) chipów, tj. bios, projekt płytki, komponenty min. żeby wyszło ekonomicznie i będzie to grało i buczało tak jak oni to zrobią, więc margines jest niewielki.
Zobacz sobie edycje kart Kingpin i jak bardzo różnią się od kart dla szarych użytkowników.

Testuj, tylko odłóż sobie na nową, tym bardziej jeśli tak zmodziona ma działać na co dzień :face_with_raised_eyebrow: