Witam,
Mam pytania odnośnie podkręcania karty Zotaca Gtx 970 Dual Fan. Karta ma stockowy zegar 1076 MHZ i boost wysokości 1216 MHZ. Podkręciłem o 200MHZ, działało, lecz na około 12 scenie w benchmarku Valley po prostu monitor stał się czarny, karta działa. I tutaj mam pytanie - ten niereferencyjny model karty nie należy do najsłabszych GTX’ów 970 a już po około 300MHZ na rdzeniu wywala komputer. Niektóre GTX’y 970 mają taki zegar stockowy (albo w boost? Nie ważne, ale to i tak dużo), a ten niereferent już nie wydala przy 300MHZ, zważywszy jeszcze na to, że modele, które mają wysokie taktowanie bazowe można jeszcze dodatkowo podkręcić.
Wyjaśni mi to ktoś?
To, że jakaś seria kart z reguły lepiej się podkręca, nie oznacza od razu, że każdy jeden egzemplarz taki będzie. To zawsze jest loteria i jak trafisz na podatną kartę masz kilka klatek więcej za free - nie licząc kosztów prądu.Może Twoja karta potrzebuje wyższego napięcia by OC można było zrobić wyżej. To samo co w procesorach - jednemu 5 GHz leci na 1,3, drugiemu na 1,4, a trzeciemu przy żadnej kombinacji napięciami nie wchodzi nic powyżej 4,9 GHz.
A to, że obraz znikł w trakcie benchmarku to coś znaczy, czy po prostu karcie czegoś brakło (napięcia?)?
Oznacza tylko tyle, że obecne wartości OC powodują niestabilność karty i należy zmienić wartości by nie uszkodzić ewentualnie karty.
Użyj EVGA Precision X1. Automatycznie wyszuka najlepsze OC dla karty. Możesz potem jeszcze kombinować jakbyś nie był zadowolony z efektów.
Pamiętaj, że robisz to na własną odpowiedzialność.
Na własną odpowiedzialność to znaczy edytowanie tych ustawień ustawionych przez ten program, czy same używanie tego programu?
Ogólnie OC robisz na własną odpowiedzialność. Nie ważne jakimi metodami. EVGA dostarcza tylko narzędzia. Tak samo producent, który dostarczył oprogramowanie, którym robisz OC teraz. Dzisiaj ogólnie jest łatwiej robić OC, bo fizycznie uszkodzić kartę jest trudno przez masę zabezpieczeń.
To spróbuję tym programem, a on podbija sam napięcia, czy nie? A wiesz jeszcze może jakie ten model karty osiąga temperatury na stockowych ustawieniach bo mój akurat leci na 84 stopnie.
Tego Ci nie powiem, bo nie używałem. OC swojego Radeona RX 480 robiłem Wattmanem w Radeon Settings.
Dość często zajmuje się overclockingiem kart i to nie takim przez programy różnych producentów i te 200 MHz, o których piszesz to spory rezultat. Każda jedna sztuka karty będzie się podkręcała zupełnie inaczej. I inne będą maksymalne wartości na jakich karta będzie stabilnie chodziła. Oddzielnie podkręcasz rdzeń karty (procesor) i oddzielnie pamięci. Nie ma jednej metody i jednego poradnika jak coś podkręcić bo to indywidualna cecha każdego podzespołu, który próbujesz podkręcić. Nie ważne czy to procesor czy karta graficzna czy procesor w telefonie. Nie da się z góry określić jaki będzie max na podkręcanie bez dokładnego zbadania tego programami benchmarkującymi. Z własnego doświadczenia wiem, że 200 MHz wyciśnięte z procesora karty to jest już całkiem niezły wynik, a 300 to kosmos bardzo rzadko osiągalny.
Pytasz też jak podbić napięcie i czy program sam to zrobi. Sam program nie zrobi, bo te programy do podkręcania są raczej przeznaczone dla bardziej profesjonalnych użytkowników i dopóki nie zadasz jakiegoś zadania programowi on tego nie zrobi. Nie polecam również ruszania napięć suwaczkiem w programie, bo może skończyć się tak, że karta uszkodzi się i nie wyświetli więcej obrazu.
Jeśli chcesz się bawić w OC karty to rób to bardzo ostrożnie, nie zaś metodą prób i błędów, bo błędów będzie więcej niż prób.
Zmieniająć ustawienia zegara i pamięci powiedzmy na maksymalne to może się coś stać karcie bez zmiany napięć? I jeszcze jedno, od czego zależy możliwość podkręcenia danej karty? Karta GTX 970 od Gigabyte G1 ma na przykład o wiele wyższe stockowe zegary i można ją dodatkowo podkręcić.
Może, nawet jeśli 99% podkręcanych kart nic się nie stało więc nie baw się napięciami.
Mam GTX970 od Palita i z tego co pamiętam w serii GTX9xx nie zaleca się podbijania napięcia bo nie daje to nic, a przynajmniej w warunkach domowego OC nie jesteś w stanie tego wykorzystać.
Nie podkręcaj od razu na maxa, tylko małymi krokami po 10 Mhz.
Obejrzyj jakiś tutek na YT, jest kilka po polsku.
Potencjał OC karty zależy np. od wielu rzeczy nawet od takich jak projekt płytki, sekcji zasilania, zastosowanych pamięci, jakość krzemu, rozrzutu wykonania danego rdzenia i masy drobnych rzeczy.
Jest jedno dziwne, boost clock na tej karcie to 1216 Mhz a w różnych benchmarkach właśnie na takich ustawieniach - boost 1216Mhz, czy nawet w grach zegar pokazuje się jako 1290Mhz czy coś koło tego.
Czym podkręcasz i monitorujesz kartę?
Benchmarki i inne programy poza tymi którymi podkręcasz mogą przekłamywać wartości.
Nie pamiętam dokładnie, ale zegar miałem podobny co u ciebie i efektywne taktowanie też było większe ze względu na boost. Oczywiście działa to gdy nie przekraczasz bezpiecznej temperatury (dlatego ja też zwiększasz przy oc). Boost zależy to od współczynnika ASIC, ale nie jest to 100% reguła.
Jak chcesz wiedzieć na co stać kartę to najpierw podkręć sam rdzeń, potem osobno same memki. Będziesz miał pogląd ma max wartości. Potem podkręcaj na raz rdzeń i vram. Szukaj takich wartości które razem będą dawały najlepszy wynik, lub stabilność wg. tego na czym ci zależy.
Popieram to co pisze @reqoil. Boost uzależniony jest od temperatury i aktualnego TDP karty i może być wyższy niż to co jest ogólnie deklarowane. Musiałbyś wyłączyć automatyczny Boost całkowicie.
Karta osiąga 84 stopnie w benchmarkach, w grach trzyma 80 i zbite zegary tak aby utrzymać temperaturę ustawioną, dużej różnicy przy tych zegarach nie ma niż stockowych. Nie pytałem sprzedającego karty jak z pastą na karcie, ale myślę, że nie jest w najlepszym stanie. Karta była używana w komputerze domowym, tak pisał sprzedający w opisie w aukcji i nie mam podstaw, by mu nie wierzyć, gdyż na stanie miał też pokoparkowe karty.
No to temp. standardowe.
Możesz się pobawić krzywą wentylatorów jak tego nie robiłeś, ale to ci da max kilka stopni i pewnie huk w obudowie
Nowa pasta i pady to podstawa. Ja to nawet rozbieram chłodzenie, czyszczę wentyle i myje radiator (bo lubie czysty sprzęt) szczotką z długim sztywnym włosiem żeby wszędzie dojść.
Podstawowa sprawa to przewiew w obudowie, bo podkręcona karta wydziela dodatkowe ciepło (standardowe TDP to 150W). Jeśli to nie wystarczy to już tylko zmiana chłodzenia.
Mam właśnie Accelero Turbo II i Mono Plus i na dniach będę decydował które zostaje, tylko czekam na klej do radiatorków. Zmieniam dlatego bo:
- Aio które mam jest mało ustawne w mojej budzie,
- karta i tak potrzebuje nawiewu na sekcje chłodzenia i radiatorki vram.
- radiatorki mam na padach samoprzylepnych które są poniżej krytyki… nigdy więcej
PS. U siebie po oc odczułem wzrost wydajności, najbardziej w Wieśku 3, około ~10-12% i stabilniejsze FPSy w mieście szczególnie przy wysokich i wyższych detalach.
No to do dzieła i daj znać co wyszło z oc, może jakieś screeny…
Kup pan malucha za 100 zł, naprawy i modernziacje 500 zł
Żart, ale jeżeli zaczynamy wchodzić w inwestycje w kartę, tak żeby były darmowe FPS, to warto przeliczyć raczej całkowitą wymianę
A to, że traci stabilność po podkręceniu tych 200Mhz na rdzeniu może być winą zasilacza? Z tym GTX 970 mam VS450 od Corsaira, z drugim komputerem problemów nie mam bo tam mam same topowe podzespoły, ale też miałem problem z temperaturami. Szłyszałem, że ten Corsair ma bardzo niskie napięcie na linii +12V pod mocnym obciążeniem.
Rzuca monetą, która wpada do studzienki kanalizacyjnej O i teraz pojęcia nie mam!
Zadajesz zbyt szczegółowe pytania, a brak nam wiedzy co dokładnie robisz.
Oczywiście zasilacz MOŻE mieć słabszą linię 12, może być zużyty i dawać już bazowo za niską moc, ale my tego nie sprawdzimy. Podobnie nie sprawdzimy ile po kręceniu faktycznie pobiera Twoja karta, nie jesteśmy też w stanie ustalić czy problem nie jest na sekcji zasilania płyty (tzn. chce brać za dużo z płyty-> przekracza 75W, wchodzi w “rezerwę”, przegrzewa płytę i off).
Jak się zaczyna bawić w podkręcanie, to trzeba mieć samemu wiedzę i sprzet (np. do mierzenia napięcia na liniach), a to kosztuje …i wyjdzie,że wydasz tyle co na wymianę
W pełni to rozumiem, ja akurat lubię wyciskać ze sprzętu który mam ile się da, a klikąć “kup teraz” to potrafi każdy.
@ MrLukaszo
Czy Corsair ogranicza to musisz sam sprawdzić. Ty najlepiej wiesz co masz w kompie, czy proca też kręcisz. Najszybciej poszukaj “kalkulator zasilacza”, lub popatrz w specyfikacje co ile ciągnie, ew. podepnij kompa do gniazdka przez miernik poboru prądu.
Ja mam TX750, ale zestaw daje radę na HX520 z i5-3570K @4,3Hhz.