Przez przypadek zrobiłem format komputera i wszystko się skasowało.
Cofnąłem komputer o kilka dni i wszystko się przywróciło oprócz…
…zapisanych wiadomości tekstowych (notatnik) miałem na pulpicie i zniknęły. Jak mam je teraz przywrócić? Po cofnięciu systemu wszystko się przywróciło prócz tych notatek, to dziwne.
Myślałem że wylądowały w koszu, nic nie było. Zainstalowałem więc mnóstwo programów do przywracania usuniętych plików i o dziwo znalazły się te notatki ale gdy chciałem je przywrócić, po czym przywróciłem na pulpit i kliknąłem w nie to nie dało ich się otworzyć. Wyskakuje tylko: Brak skrótu i jakieś przeglądaj… i anuluj i jeszcze pisze że został zmieniony lub przeniesiony ten skrót, więc chyba gdzieś jest może? W zakładce Moje bieżące dokumenty, nadal są widoczne tylko właśnie po kliknięciu wyskakuje brak skrótu.
Być może, po prostu coś usunąłem z komputera, zrobiłem restart i nagle niczego nie ma. Nie przywróciłem chyba systemu do stanu fabrycznego, gdyż sprawdzałem jeszcze przed cofaniem i miałem tapety takie same w komputerze (tapety z takich stron pobrane, nie te systemowe). Więc chyba sformatowałem. Kopia zapasowa? Hmm…co to, jak to sprawdzić?
Miałem zapisane te dokumenty na pulpicie, rozumiesz? Potem przez przypadek chyba sformatowałem kompa, wszystko zniknęło (WSZYSTKO, nie tylko te notatki) a jak przywróciłem (cofnąłem system) to wszystko było oprócz tych notatek.
Głównie chodzi mi o odzyskanie tylko plików tekstowych zapisanych w notatniku, które miałem na pulpicie. Wydaje mi się że gdzieś są ale jak pisałem wyżej gdy je znalazłem i kliknąłem na nie pojawiło się:
Wygląda na to że nie. Takie są skutki formatu. Najlepiej na przyszłość utworzyć w systemie punkt przywracania a ważne kopie plików trzymać np na innej partycji niż systemowa.