Zrobiłem format i wszystko się skasowało

Przez przypadek zrobiłem format komputera i wszystko się skasowało.

Cofnąłem komputer o kilka dni i wszystko się przywróciło oprócz…

…zapisanych wiadomości tekstowych (notatnik) miałem na pulpicie i zniknęły. Jak mam je teraz przywrócić? Po cofnięciu systemu wszystko się przywróciło prócz tych notatek, to dziwne.

Myślałem że wylądowały w koszu, nic nie było. Zainstalowałem więc mnóstwo programów do przywracania usuniętych plików i o dziwo znalazły się te notatki ale gdy chciałem je przywrócić, po czym przywróciłem na pulpit i kliknąłem w nie to nie dało ich się otworzyć. Wyskakuje tylko: Brak skrótu i jakieś przeglądaj… i anuluj i jeszcze pisze że został zmieniony lub przeniesiony ten skrót, więc chyba gdzieś jest może? W zakładce Moje bieżące dokumenty, nadal są widoczne tylko właśnie po kliknięciu wyskakuje brak skrótu.

Proszę o pomoc.

Cześć,

Skoro dokonałeś formatowania to nie ma co się dziwić, ze dane zniknęły. Chyba że mylisz formatowanie i przywracanie systemu.

Najprościej byłoby przewrócić utracone dane z kopii zapasowej, ale podejrzewam że jej nie wykonałeś.

Być może, po prostu coś usunąłem z komputera, zrobiłem restart i nagle niczego nie ma. Nie przywróciłem chyba systemu do stanu fabrycznego, gdyż sprawdzałem jeszcze przed cofaniem i miałem tapety takie same w komputerze (tapety z takich stron pobrane, nie te systemowe). Więc chyba sformatowałem. Kopia zapasowa? Hmm…co to, jak to sprawdzić?

To sformatowałeś czy zrestartowałeś komputer ?? Bo to są dwie różne czynności.

Restart - chodziło mi o ten przycisk na skrzynce pod włącz komputer.

Nie wiem właśnie co zrobiłem nawet.

1.Coś usunąłem z komputera.

2.Zrobiłem restart komputera (tym przyciskiem na skrzynce)

3.Po ponownym włączeniu komputera, nic nie miałem na pulpicie jak i w dokumentach, jedynie co się zachowało to jakieś drobne pliki.

4.Cofnąłem system z dnia 3 listopada do dnia 1 listopada i wszystko się przywróciło, prócz właśnie tych notatek.

Widocznie to “coś” co usunąłeś to właśnie te dokumenty. Następnym razem zamykaj komputer przez najechanie na “zamknij” a nie przez restart.

Człowieku nie o to mi chodzi…

Miałem zapisane te dokumenty na pulpicie, rozumiesz? Potem przez przypadek chyba sformatowałem kompa, wszystko zniknęło (WSZYSTKO, nie tylko te notatki) a jak przywróciłem (cofnąłem system) to wszystko było oprócz tych notatek.

Nie " pokrzykuj " na tych co ci chcą pomóc. Mylisz dwa pojęci formatowanie dysku i restart (resetowanie) komputera.

Poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Formatowanie_dysku

http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind … h-reset-pc

Jak już będziesz wiedział o co ci chodzi pisz na forum.

Przepraszam że się uniosłem.

Przeczytałem te artykuły i wiem już że sformatowałem dysk. Nie zresetowałem.

Jednak przed formatowaniem nie zrobiłem żadnych kopii.

Co mam teraz zrobić?

Ochłonąłeś - ok, kontynuujemy. To teraz szansa na odzyskanie ostro zmalała, gdyż formatowanie jest równoznaczne z czyszczeniem danych.

Głównie chodzi mi o odzyskanie tylko plików tekstowych zapisanych w notatniku, które miałem na pulpicie. Wydaje mi się że gdzieś są ale jak pisałem wyżej gdy je znalazłem i kliknąłem na nie pojawiło się:

niemoznaotwtegoelem.png

Czyli już ich nie odzyskam?

Wygląda na to że nie. Takie są skutki formatu. Najlepiej na przyszłość utworzyć w systemie punkt przywracania a ważne kopie plików trzymać np na innej partycji niż systemowa.

Ehhh…no trudno, dzięki.

Wykonaj jak najszybciej aby nie nadpisac danych!

Format Recovery:

http://www.formatted-recovery.com/