Witam
Nie potrafię rozwiązać problemu z połączeniem sieciowym. Problem wygląda następująco. Mam wyprowadzony przewód RJ-45 z połączeniem internetowym. Podłączam do niego laptopa i internet działa bez zarzutu. Kiedy podłączę router - fritzbox 7272 bądź asus (które były sprawdzone u mnie i u kolegi w domu - działały bez zarzutu) internet pojawia się i za chwilę rozłącza. Router fritbox 7272 skonfigurowany na połączenie LAN gdzie port LAN 1 zamienia się na WAN. Kombinowałem już nawet z przydzielaniem adresów bądź wyłączaniem DHCP ale nic to nie daje. Nie mam już pomysłu czy może to być wina przewodu? Na testerze pokazuje , że wszystko ok. Bardzo proszę o pomoc
Internet podpina się pod WAN, s nie LAN.
On niby twierdzi, że ma programowalne porty, więc musi sprawdzić jak ustawił - wtedy może podpiąć pod dowolny jak oprogramowanie pozwoli tak ustawić.
'blumberplumber" przecież napisałem , że w fritzboxie istnieje tryb połączenia w którym tracisz port LAN 1 na rzecz portu WAN natomiast komunikację z routerem masz na pozostałych LAN 2,3,4. Problem polega na tym , że u mnie w domu działa bez zarzutu na mojej sieci natomiast problem pojawia się po podłączeniu u kolegi, tylko dlaczego skoro net działa bez zarzutu po podłączeniu do karty sieciowej laptopa, czy można to jakoś zdiagnozować oprogramowaniem bądź przez cmd?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej sytuacji… Router fritzbox jest routerem podrzędnym, więc może to stanowić problem , że przewód biegnący z pierwszego routera jest wpięty właśnie w port wan? Gdzieś doczytałem , że powinien być wpięty w port LAN i powinien działać jako ap client na drugim routerze, tylko wtedy musiałbym chyba takowy zakupić…