Zrywanie połączenia z internetem na routerze

Witam

Posiadam router linksys WAG54G2. Od samego początku występuje dziwny problem, a mianowicie, kiedy moi sąsiedzi zaczynają włączać komputery to wtedy następuje zerwanie sygnału z internetem na każdym sprzęcie w moim domu. Mam sieć utworzoną z trzech komputerów. Moi sąsiedzi również mają routery i podejrzewam, że te sygnały ze soba w jakiś sposób kolidują. Czasami również zjawisko to występuje kiedy ktos do mnie dzwoni na komórke a telefon znajduje sie blisko routera.Czy można takim zrywaniom w jakiś sposób zapobiec bo jest to dość uciążliwy problem? Proszę o merytoryczne odpowiedzi.

zmien kanal nadawania w ruterze

No dobra a możesz mi powiedzieć jak mozna zmienić taki kanał i skąd mam wiedzieć czy inni takiego zmienionego nie będą mieli? Na jaki kanał mam zmienieć? Z góry dziękuję

Jeśli zrywa WLAN (połączenie wifi PC-router) wtedy zmień kanał.

W linksysach to jest chyba tu: Menu “Wireless” -> Basic Wireless Settings -> Standard channel -> zmień na AUTO. Jeśli nie pomoże wtedy popróbuj na ręcznych ustawieniach (np. 2, 6, 11).

Jeśli używasz do łączenia jakiegoś softu (różne WiFi managery dołączone do sprzętu) to polecam odinstalować go i spróbować przy pomocy standardowego oprogramowania windowsowego. Mi zrywało (na ok. 10 sekund) przy pomocy takiego oprogramowania. Upewnij się tylko czy masz włączoną usługę “Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej”.

menu Start -> Uruchom -> services.msc -> znajdź usługę i ją uruchom.

Jeśli zrywa WAN (połączenie ADSL / zrywanie synchronizacji) - sprawdź ustawienia ADSL:

ADSL TYPE: ANNEX_A

ADSL MODE: G.DMT lub T1.413

Zanim nie miałem routera tylko sygnał szedł przez kabel to nigdy mi nie zrywało, więc nie sądze żeby zrywało WAN chyba, że źle rozumiem to pojęcie"WAN". Nie używam też żadnego softu. Jeżeli ręcznie zmienie w linksysie kanał to nie spieprzy mi sie przez to cała sieć domowa i nię będę musiał wszystkiego od nowa ustawiać? Bo trochę mam tych sprzętów w sieci?

Urządzenia łączą się w oparciu o SSID - nazwę sieci. Zmiana kanału nic nie zepsuje jeśli ustawisz wolny kanał - na którym nie pracuje inny AP.

Dziękuję za info. MAm jeszcze jeden problem, mam nadzieję że ktos mi pomoże. MAm telewizor z funkcją internetową. Mam również Adapter wi fi i z routerem także łączę się bezprzewodowo. Jednakże kiedy i mój komputer jest włączony najpierw jako pierwszy to wtedy telewizor w ogóle nie wykrywa mojej sieci, natomiast kiedy wyłączę komputer to nie mam żadnego problemu z netem na TV. Dziwne jest też to, że kiedy najpierw uruchomię internet w tv i bede po nim buszował i podczas tego ktoś włączy mój komputer to jest wszystko w porządku przynajmniej do czasu wyjścia z opcji net na tv. Czy ktoś może zna odpowiedź na rozwiązanie tego problemu?

Dodane 22.12.2010 (Śr) 14:05

To co chiałem jeszcze dodać to, że jeżeli komputer jest włączony to wówczas na tv wyświetla sie napis, że istnieją jakieś zakłócenia w sieci?