ZTE MF-192 Orange Free - problem ze sterownikami


(Xyloto) #1

Witam,

mojej cioci od niedawna przestał działać internet Orange Free (System Windows 7 Home Premium) modem ZTE MF-192. Drążąc problem doszedłem do wniosku iż mam nieprawidłowy podpis cyfrowy sterownika. Czy możecie mi podać najnowszą wersje sterownika - podpisaną cyfrowo albo jakoś inaczej zaradzić, internet działa tylko po naciśnięciu f8 przy uruchamianiu i wybraniu włączenie z wyłączonym sprawdzeniem sterowników. Korzystanie z internetu dla cioci w ten sposób jest uciążliwe. Prosze o pomoc!

Pozdrawiam,

Piotr.


(JNJN) #2

A zrób tak:

  • odłącz modem

  • odinstaluj oprogramowanie Orange

  • czyszczenie systemu np:Ccleanerem

  • reset i niech załaduje porządnie normalnie system

  • wkładasz modem i niech ponownie zainstaluje się oprogramowanie Orange - może być potrzebny PIN

  • sprawdź teraz

Możliwe również, że modem uszkodzony.


(Xyloto) #3

Nie działa. Nadal ten sam problem.

-- Dodane 14.11.2013 (Cz) 12:29 --

ustaliłem że plik niepodpisany cyfrowo to C:\Windows\System32\drivers\orange_zte_cdc_acm.sys jak mogę naprawić problem ze sterownikami?


(JNJN) #4

Czyli jak na pewno zrobiłeś co napisałem w poprzednim poście to:

  • trzeba sprawdzić system na obecność szkodników

  • możesz spróbować wyłączyć sprawdzanie podpisów w systemie,w linku:

http://windows7forum.pl/jak-obejsc-podp ... any-4274-t

lub modem odłączony od laptopa uruchom system normalnie i niech się załaduje pobierz odpowiednie narzędzie (aktualizacje) do systemu 32 lub 64 bitowego, uruchom, restart i niech się załaduje normalnie system i dopiero podepnij modem i sprawdź.

http://support.microsoft.com/kb/2529073

Jak dalej problem, procedura ta sama i użyj tego narzędzia:

http://code.kliu.org/.etc/7601usbfix/7601usbfix.exe

Jak wszystko sprawdzone i zrobione, wszystko wskazuje na problem modemu Orange.


(Xyloto) #5

Dziękuję za porady. Dodzwoniłem się do Orange i powiedzieli żebym przeinstalował system, wcześniej skanowałem i próbowałem użyć metody wymuszenia wyłączenia sprawdzania certyfikatów lecz nie podziałała - najwyraźniej gdzieś mi się podwinęła noga. Skanowałem również rejestr. Po przeinstalowaniu wszystko działa okej. Wole się nie rozwodzić nad tym co stanowiło problem. bo już działa póki co i oby tak dalej.

Dziękuje za porady oraz proszę o zamknięcie tematu.