ZTE ZXV10 W300 brak internetu po wifi


(Olszewskii) #1

Witam.

Mam taki problem.

Posiadam router ZTE ZXV10 W300 był on chyba dodawany do neostrady.

Chcę go podłączyć pod internet w akademiku w którym mam gniazdo na RJ44. Człowiek który udostępnia internet daje go tylko na jeden adres MAC tzn. Jak chce podłączyć inny komputer muszę w nim zmienić adres MAC.

Problem tkwi w tym że jak podłączę kabel do routera pod wejście LAN to internet działa po kablu bez problemu ale nie działa na wifi. Komputer wyszukuje sieć wifi ale jak się pod nią podłączę to nie ma na niej internetu. Jak to wszystko poustawiać aby internet działał bezprzewodowo.

http://imageshack.us/a/img580/131/59557001.jpg

http://imageshack.us/a/img802/1779/93104354.jpg

http://imageshack.us/a/img255/4159/92812205.jpg

http://imageshack.us/a/img845/8279/84223213.jpg

http://imageshack.us/a/img842/8035/41275553.jpg


(roobal) #2

Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że AP ma swój MAC. W twoim urządzeniu AP jest zintegrowane, ale wyobraź sobie, że sytuacja wygląda tak, jakbyś podłączył AP kablem do przełącznika w routerze (port LAN) i w tym momencie administrator widzi twój AP jako urządzenie wpięte do sieci. Podaj administratorowi nowy MAC, to powinno rozwiązać problem. Twój router pracuje jako przełącznik, więc wyłącz serwer DHCP, bo może też powodować problemy z łącznością (możesz uzyskiwać niewłaściwą konfigurację protokołu IP).


(Olszewskii) #3

A idzie w tym routerze zmienić adres mac ? DHCP wyłączyłem ale nic to nie dało. Nadal internet działa po kablu a po wifi nie.


(roobal) #4

MAC AP nie zmienisz, pisałem, że to może być prawdopodobna przyczyna, bo teoretycznie AP powinien działać tak samo, jak przełącznik, dlatego spróbuj zgłosić nowy MAC administratorowi.

Podłącz komputer przez wifi, uruchom jeszcze wiersz poleceń i pokaż jak wygląda konfiguracja protokołu IP :arrow: kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

ipconfig /all

netsh wlan show profile

netsh wlan show networks