Witam Serdecznie. Tydzień temu w moim laptopie niestety spaliła się płyta główna, dlatego przez najbliższy miesiąc czasu jestem zmuszony korzystać z zastępczego, bardzo starego już zmęczonego laptopa.
Niestety sprawa wygląda dość kiepsko, ponieważ moim zdaniem procesor jest już tak ,wyniszczony’’, że przy najmniejszym wysiłku jego CPU sięga 100%. W stanie bezczynności jest wszystko w normie, jednak wystarczy, że odpalę przeglądarkę np. Google Chrome, a CPU już sięga zenitu.
Dlatego chciałbym się zapytać czy jest jakiś sposób na odciążenie procesora, tak aby radził sobie chociaż z jednym otwartym programem? Jak pisałem wcześniej ten laptop będzie służył mi tylko tymczasowo, dlatego zakup nowego procesora jest zbędny.
Na tak słabym laptopie masz google chrome? Przerzuć się na SlimJet. Pewnie z adblockiem? Zmień na uBlock orygin. Chrome, to ciężki kaliber, a i updatery mulą na okrągło. Ile pamięci RAM, ile stronicowania, co jest w autostarcie, co zainstalowane, czy wyłączono zbędne usługi?
Domyślam się, że na staruszku jest XP. Przydałby się screen z menadżera urządzeń.
Piracki system i wirusy na pokładzie, a nie wyniszczony procesor. Wklej raporty do sprawdzenia w dziale “bezpieczeństwo”, jak to zrobic masz w przyklejonych tematach.
Hmm… Owszem Windows 7 pobrałem z internetu jednak mam oryginalny klucz. Myślę że to nie ma znaczenia, mam 3 dyski twarde do laptopów. Na jednym mam Viste 32-bity (oryginalny) - problem ten sam, na drugim mam świeży system 7 64-bity (Pirat, z oryginalnym kluczem) - problem ten sam, na trzecim dysku mam znów 7 64-bity (Pirat z oryginalnym kluczem) który był używany na laptopie w którym spaliła mi się karta główna, tam wszystko działo jak należy, gdy przełożyłem dysk do starego laptopa - problem ten sam, co przy dwóch poprzednich dyskach, czyli CPU 100%