Proszę mi powiedzieć, ile RAMu pobiera Windows 7 32 bitowy, a ile 64 bitowy od razu po instalacji (najlepiej jeszcze z zainstalowanymi podstawowymi programami typu jakiś antywir, firefox, nero etc. oraz z zainstalowanymi już aktualizacjami). Tylko błagam nie podawajcie mi wartości wyssanych z palca.
Zastanawiam się bowiem, czy zainwestować w Windows’a 7 32 bit, czy 64 bity (prawdopodobnie Home Premium). Nie piszcie mi tylko, znowu, że skoro mam procek x64, warto zainwestować w takowy system blablabla… WIEM! Naczytałem się już. Ale ciężko jest znaleźć jakieś info. dotyczące zużycia RAMU.
Tak dla jasności Turion TL-58 2x1,9GHz, 2 GB ramu, GF 8400M G, 160GB dysk…
Na RC 64 Bit pobiera mi mniej więcej 800-900MB na starcie bez większych (nie zajmujących sporo ramu) programów w tle.
Może jednak skuszę się na tą x64.
I jeszcze jedno pytanie, co powiecie na Windowsa 7 32 bit, na laptopie Toshiby z prockiem Pentium M 1,73GHz 1,5 GB ramu, 80GB dysk… Będzie ‘mulił’ , czy może da się w miarę spokojnie i komfortowo pracować - firefox, gg, last.fm, utorrent, jakiś odtwarzać filmów, office…?
Skąd wy bierzecie tak niskie wymagania 7-ki,u mnie zaraz po instalacji zjadł 650Mb,jak zainstalowałem podstawowe programy to teraz zajmuje 950Mb.Wersja 32 bit.Czyli tyle co Vista.
Można by zrobić jakieś testy na konkretnym sprzęcie (w miarę nowym). Zainstalować tak 32 i 64 bitową wersję, a następnie, na trochę starszym sprzęcie (ale obsługującym x64) zrobić dokładnie to samo i porównać wyniki zużycia RAMu.
A może na jakichś zagranicznych serwisach są już jakieś testy?? Proszę o linki.
A propos zużycia ram’u ; vista i 7 rezerwują około 40% ramu, więc mając 3 gb ram, zaraz po instalacji zeżre nam 1,2GB. Jednak w razie potrzeby rezerwa jest zwalniana, np. kiedy gramy w ramożerną gierkę ;’) Sam mam 7 i 2 gb ram’u, bierze mi około 600 - 900 mb.
obecnie sprawdziłem ile czasu mam obecną instalkę Sevena- ponad 2 miesiące. Zużycie RAM podczas korzystania z Chrome, AQQ, AV, kilku otwartych dysków i podczas przerabiania systemu na Live CD- 1,00 GB