Zwarcie w kompie

Witam

Albo w komputerze albo w listwie (są blisko siebie) chyba było zwarcie ale nie jestem pewien gdzie bo tylko zaskrzeczało i wyłączyło komputer. Włączyłem go ponownie i przez jakiś czas nie mogłem połączyć się z internetem, niby łączyło na modemie ale nie mogłem uruchomić żadnej strony internetowej czy komunikatora. Teraz jest Ok, ale wkleję temperatury i napięcia z Everesta - proszę zobaczyć czy są ok:

Temperatury

Płyta główna 33 °C (91 °F)

Procesor 44 °C (111 °F)

WDC WD800JB-00FSA0 35 °C (95 °F)

Wentylatory

Procesor 2935 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.68 V

+3.3 V 3.23 V

+5 V 4.76 V

+12 V 12.35 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.97 V

Acha

Po tym zwarciu komputer (niewiem dlaczego) uruchomił się w Biosie.

Przyczyne tego zwarcia to chyba nie można stwierdzić po tych parametrach temp. czy napięć w/w ?

Napięcia na zasilaczu masz coś nie za bardzo przynajmniej na lini +5V sprawdź jak masz miernik

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

Temperaturki wporządku

A może chwile prądu nie było :mrgreen:

Miernika niestety takiego nie posiadam. A co do napięć to które są nie bardzo?

Dodam, że Speed Fan pokazuje tak samo jak Everest.

Może i nie było tylko skąd to charakterystyczne skrzeczenie jak przy zwarciu ?

to

Speed Fan czy Everst czy też nawet spod Biosu często sie mylą co do dokładności napięc czasem nawet do rzędu 0,5V a do jest dużo więc nie zawsze można wierzyć i ich odczyty no ale jak nie masz miernika do trudno :slight_smile:

Bo mógł też Ci sie komp poprostu zresetować z powodu obciążenia(może zasilacz za słaby)

Właśnie przeglądałem Allegro i widzę, że te mierniki to nawet tanie urządzenia. Czy taki za 7-9 zł będzie dobry do takich celów ? Znasz się może na tym ? A może polecisz jakiś inny dobry i w miarę tani bo pewnie użyje ze dwa razy w zyciu :slight_smile:

na pewno taki ci wystarczy ponieważ żaden specjalny miernik do takich celów nie będzie czy potrzeby zwłaszcza że:

A wracając do tematu to jak się okaże, że miernik będzie pokazywał podobne napięcie czyli +5 V 4.76 V a może i będzie gorsze bo jak teraz obserwuję Everesta czy speedFana to napięcie spada do 4,70 V i skacze do 4,78 V. To co ja powinienem wymienić zasilacz ? czy może coś innego ?

No jeśli będzie złe, czyli poniżej normy ich przekroczenie oznacza, iż zasilacz na którym pracujeszcz jest uszkodzony, lub po prostu konfiguracja sprzętowa jest zbyt rozbudowana w stosunku do realnej mocy zasilacza, zaraz za zawyżoną mocą zasilacza, jest jedną z najczęstszych przyczyn niestabilności komputera. Powoduje ona również, że zasilacz pracujący cały czas pod pełnym obciążeniem może, a jego żywotność może znacznie się skrócić.

Więc napięcia które nie mieszczące się w zakresach norm ATX, można uznać za potencjalne źródło niestabilności a nawet uszkodzenia komputera. Dlatego może zajść potrzeba wymiany zasilacza na mocniejszy bądź stabilniejszy

Możesz jeszcze podociskać wtyczki ATX i 4pinówke jeśli masz, bo czasem przez to też mogą być błedne wskazania

W biosie to można sprawdzić jaką masz magistrale a nie napięcia! Napięcia prawie zawsze będą się różniły od rzeczywistych. Jeśli jednak się potwierdzą to zasilacz do wymiany!