Zrobiłem zwarcie komputera dotknolem na płycie czegoś i poszła iskierka tylko czego dotknolem kabelkami nie wiem ale komputer zgasł momentalnie i po włączeniu nie ma obrazu wiatraki się obracają świeci się dioda CPU tylko tak jakby dalej system nie startował proszę o pomoc
Jeśli masz procesor ze zintegrowaną kartą graficzną to wyjmij kartę dedykowaną jeśli takową posiadasz i przepnij kabel sygnałowy od monitora w wejście w płycie głównej.
PS: zawsze trzeba się uziemić przed grzebaniem w kompie
Mam płytę główną B 350m pro adh ryzena 5 kartę Gigabyte 1600 chyba i nie kumam co jest pięć z komputerami choć sam go składałem
A kartę graf mam wpiets w płytę zasilanie do niej i kabel hdmi na tv
To kabelek czegoś dotknął nie łapka
…módl się żeby poszła płyta nie karta.
OK, czyli obecnie ejsteś w ciemnej d…pie, Ryzen nie ma integry.
Musiałbyś więc zanieść Twoja skrzynkę do znajomych/ pożyczyć kartę a najlepiej wprosić się na długo do znajomych z Ryzenem i poprzekładać wszystko kartę, ram, procka ICH zasilacz do Ciebie (nie odwrotnie!).
Wyjmij RAM i włącz, jeśli nie będzie piszczeć to pewnie płyta do wymiany/naprawy.
Wyjolem i kontrolka od ram się zapaliła nie piszczalo więc nw raczej to nie to ale ojebalem
Zrób reset zworką na płycie głównej i zobacz czy się uruchomi.
W internecie znajdziesz poradnik jeśli nie wiesz o co chodzi.
Teraz jedyne co to wiatraczki na grafie kręcą się non stop i komputer nie wyłącza się z przycisku takie zmiany
Idź do znajomego, podłącz jego zasilacz do twojej płyty, jak nic przełóż kartę, ramy, dyski, procek.
Reszta porad to zgaduj zgadula i szklana kula.