Zwiechy komputera i komunikat VPU Recover

Witam.

Od kilku miesięcy mam takie problemy z komputerem, że się zastanawiam, czy go nie wywalić przez okno. Ale do rzeczy.

Od jakiegoś czasu (a bo ja wiem… może 2 miesiące) w niektórych grach komputer się zwiesza, po ok. 4-5 sekundach ekran gaśnie i wraca po kolejnych kilku sekundach. Wtedy wyrzuca komunikat ATi VPU Recover (moja karta to Radeon 9550 128 MB). Czytałem nieco o tej sprawie i dokopałem się do informacji, że może być to przegrzewająca się karta graficzna. Fakt jest faktem - karcioszki nie czyściłem od dobrych 3 lat.

Czy jest sens rozkręcania komputera i czyszczenia karty? Może to zabrzmiało conajmniej dziwnie, ale zrobiłbym to od razu, gdyby nie pewna rzecz - komunikat VPU Recovera wyrzuca tylko w niektórych grach (np. Pro Evo Soccer 6, Colin McRae 04) - jakby nie patrzeć - ciut już “wiekowych”. Dziwnym jest, że komunikatu nie wywala podczas grania w Pro Evo 2008, który jest notabene dużo bardziej wymagający sprzętowo od poprzednika (PESa 6).

Dziś zainstalowałem CMR 2005, by sprawdzić, czy w tej grze również są zwiechy - nie inaczej, jak tak. Tym razem ekran całkiem stanął, dźwięk również i nie pozostało nic, jak restart pudła.

Komunikat VPU Recover to zasługa aplikacji o tej samej nazwie - resetuje akcelerator graficzny, aby nie trzeba było resetować całego komputera. Niektórzy twierdzą, że wystarczy odinstalować Catalyst Control Center, a problem minie.

Już nie wiem, co robić. Nie mam bladego pojęcia, czy to kwestia sterowników, Catalyst Control Center czy zbyt gorącej karty graficznej. Ja obstawiam przy tym ostatnim, gdyż wcześniej nie było takich problemów. Jednakowoż proszę o Wasze spostrzeżenia i porady.

PS Mój komputer wiosną skończy 6 lat, więc każdą awarię sprzętu traktowałbym minimum jako możliwą. Niedawno wymieniłem wiatrak procesora, bo temperatura dochodziła grubo ponad 70*C (AMD Athlon XP 1800+ 1,54 GHz).

Złączono Posta : 24.10.2007 (Sro) 18:52

Czy nikt się z czymś takim nie spotkał? Nie ma nikogo, potrafiącego mi pomóc? :frowning: