Zwiększenie dysku

Witam.

Mam 2 dyski po 20 GB i jeden większy i chciałbym z tych dwóch po 20GB zrobić jeden 40GB, bo mi mało miejsca już zostało. Nie chce mi się formatować tych dysków, bo niedawno instalowałem windowsa. Przy instalacji windowsa 7 próbowałem te dyski połączyć, usunąłem je i chciałem stworzyć jeden, ale nie wiem czemu nie mogłem.

Próbowałem programem GParted, ale taki sam efekt. Powiększyć się nie da, ale za to da się pomniejszać.

To są dwie różne partycje na jednym dysku czy może dwa fizyczne dyski?

2 partycje na 1 dysku.

To masz kolego problem :wink:

Ale… jeżeli masz gdzie “przechować” bardzo ważne dane (śmieci wcześniej usuń) z jednej partycji, to przenieś je np. pen’em, na dysk u kolegi :slight_smile: i po połączeniu partycji np. easeus’em przywróć je z powrotem :wink:

Czyli mam te 2 partycje sformatować?? Już tak robiłem i zamiast jednego nieprzydzielonego miejsca mam 2 różne, tak jakby ta 1 partycja się zupełnie oddzieliła od reszty i była traktowana jako inny dysk.

Przecież napisałeś:

po pierwsze: jakiego masz windowsa? x86, czy x64 - bo jeżeli x64 to easeus nie zadziała, natomiast na x86 tak, więc albo usuwasz partycję spod easeusa, i tworzysz nowy 1 dysk, albo usuwasz/przenosisz wszystkie dane z partycji, na której NIE masz zainstalowanego win’a następnie zmniejszasz ją maksymalnie - powstaje nieprzydzielone miejsce, wtedy klikasz na partycję z win i powiększasz ją o to nieprzydzielone miejsce - zostaje ci może 8mb na ze “starej 20GB” po czym ją usuwasz i… możesz cieszyć się 1 dyskiem 40GB :slight_smile:

Przed wszystkim sprawdź jaki rodzaj jest tej partycji, którą chcesz dołączyć , jeżeli pierwsza jest podstawowa a druga rozszerzona to system będzie “krzyczał” że nie można :wink: .

Czy masz jakieś ważne dane na niej?

Przyjmuję założenie że nie i że partycja jest podstawowa: Wejdź w panel sterowania-> system i zabezpieczenia-> narzędzia administracyjne-> zarządzanie komputerem-> po lewej “zarządzanie dyskami” -> jeżeli obie partycje są podstawowe to kliknij prawym myszy na tę partycję, którą chcesz dołączyć do pierwszej i wybierz opcję “usuń”, partycja zostanie skasowana i powstanie przestrzeń nieprzydzielona RAW-> po tym kliknij partycję, która ma być powiększona prawym myszy i wybierz opcję “rozszerz wolumin”-> postępuj zgodnie z podpowiedziami kreatora.

Jeżeli masz dane na tej partycji to zrób ich backup przed rozpoczęciem całej “zabawy”, niestety w jej wyniku wszystkie dane zostaną utracone.

Mam x64.

Już tak próbowałem robić w panelu sterowania. Teraz robię tak jak mi napisałeś, usunąłem partycję, ale właśnie opcja rozszerzenia nie jest w ogóle dostępna.

Tutaj daje screena z informacjami o dyskach. Dysk D usunięty, a dysku C powiększyć się nie da.

66946681.jpg

@edit:

Na tej partycji był kiedyś windows. Podzieliłem sobie dyski tak żeby mieć xp i wypróbować siódemkę. Na tym właśnie dysku był windows 7.

Tutaj zachodzi problem, o którym wspominałem, ta przestrzeń nieprzydzielona była partycją podstawową, systemowa C: i E: są dyskami logicznymi i dlatego masz problemy z połączeniem, systemowe narzędzie sobie z tym nie poradzi. Easeus w ogóle Ci nie pomoże bo nie działa na systemach x64, kurczę trochę patowa sytuacja… Ne wiem czy istnieje darmowy program, który sobie z tym poradzi.

A gdybym zainstalowal windowsa na tej partycji podstawowej, usunął ten dysk C co teraz mam i wtedy bym rozszerzył? Zadziałałoby wtedy?

Zmniejszyłem trochę dysk E i próbowałem powiększyć dysk C, ale dalej się nie dało.

Na Twoim miejscu usunąłbym wszystkie partycje, pozostawił je jako przestrzeń nieprzydzieloną, po tym przy użyciu narzędzia systemowego podczas instalacji systemu stworzyłbym nowe partycje.

Jeżeli masz dane, które nie mogą zostać utracone, ewentualnie nie masz ich gdzie przenieść to możesz spróbować Swojego pomysłu, jednak myślę że system nie da Ci takiej możliwości, ponownie wyjdzie problem z połączeniem partycji podstawowej z dyskiem logicznym, choć w tym wypadku nie mam 100% pewności, nigdy tego nie robiłem.

To pewnie wynikało z układu partycji, pewnie wyglądało to tak: Partycja C: -> Partycja E: -> przestrzeń nieprzydzielona RAW.

Narzędzie systemowe nie potrafi “przenieść” przestrzeni nieprzydzielonej poprzez istniejącą partycję E: , w jednym temacie, w którym pomagałem Użytkownik wymusił przeniesienie tej wolnej przestrzeni przez użycie GParted, zakończyło się to odzyskiwaniem partycji przy pomocy TestDisk (miał na niej bardzo ważne dane).

Chyba nic z tym już nic nie zrobię i będę musiał od nowa formatować cały dysk. Niedawno formatowałem i podzieliłem sobie na 3 partycje.

C- XP D- Win 7 - E -reszta , przy instalacji innego systemu, partycja, na której się go instaluje zamienia się w dysk C. Odinstalowałem XP, ale musiałem od nowa instalować siódemkę, bo nie mogłem systemu załadować. I mi się wydaję, że ta partycja podstawowa to jest dawny dysk C, na którym miałem windowsa XP.

Chyba jednak będę musiał znowu przenosić te 140 GB na drugi komputer #-o

Może obejdzie się bez “przenosin” :wink: Spróbuj zainstalować XP na C, po czym wgraj Easeusa i z nieprzydzielonego miejsca stwórz kolejną partycję i na niej zainstaluj win 7 (o ile chcesz mieć 2 systemy) a E nie ruszaj

24GB na Win 7 X64 ??? ja rozumie na Win 7 x86 ale dla x64 to stanowczo za mało.

Ba po co zezwalasz na tworzenie tej 100MB partycji ? przecież w bardzo łatwy sposób możesz obejść to.

W twoim przypadku musisz ponownie odpalić instalator i usunąć wszystkie partycje i ponownie je utworzy (tym razem poprawnie).

@blackcross:

Spróbuje i napisze czy działa.

@RMK_99:

Nie wiedziałem, że da się to pominąć. Nawet nie wiedziałem do czego potrzebne jest te 1ooMB. Na razie spróbuje sposobu blackcrossa, bo z kopiowaniem pliku zejdzie mi trochę czasu.