Jak zwiększyć zasięg karty WiFi w smartfonie lub w PDA kóry nie ma gniazda na antenę zewnętrzną?Czy są jeszcze dostępne anteny WiFi do PDA podłączane przez gniazdo karty pamięci (Micro SD)?
W prosty sposób - trzeba zamontować lepszą antenę na routerze, najlepiej gdyby router miał minimum dwie anteny. Skutek dokładnie taki sam jak gdyby podłączyć lepszą antenę do karty bezprzewodowej (antena działa tak samo przy odbiorze jak przy nadawaniu).
Ok…Zgoda…Gdybym np w środku lasu,czy na środku jeziora,lub choćby w środku parku w obcym mieście w obcym kraju miał takie luksusy jak router.gniazdko z prądem by to podłączyć i jeszcze PCta w dodatku .Przecież PDA lub smartfon pracuje przede wszystkim tam,gdzie nie da się wleżć nie tylko z PCtem ale nawet z laptopem .Do radia tranzystorowego kiedyś robili anteny
z przeciętego koła od roweru…I działało to lepiej niż z anteną satelitarną mogłoby działać.Tu też potrzeba takiego wynalazku.Nie da się nosić z zobą elektrowni,PCta,routera i całego tego śmietnika.Tu liczy się jedynie zasięg i mobilność.
jak miałem PDA swego czasu przeczytałem że kombinuje się coś z aluminiową puszką np. po piwie…Pamiętam że coś kombinowałem ale raczej nie było efektu a tak na poważnie to te wbudowane nadajniki WLAN w komórkach, PDA itp… są bardzo słabe… i choćbyś nie wiem co zrobił to wielkiego zasięgu w nich i tak nie osiągniesz…
Dzięki.Jasne mało daje puszka po piwie.Ale co nieco jednak.Chodziło mi w najgorszym razie o namiar na mocniejszą kartę WiFi do PDA,(standard “N”,albo namiar na antenę WiFi jaką miałem lata temu,której wtyczką była niby karta Micro SD i wpięcie do gniazda karty pamięci wzmacniało zasięg WiFi o dwie a czasem nawet o trzy kreski.Ale widzę że prostszą sprawą w tej karykaturze państwa jest wykonywać sobie wszystko samemu …od projektu,do wykonania.Bo tu nie ma fachowców u którtych po prostu się zamawia potrzebną rzecz.Tu domy budują lekarze,naukowcy i maszyniści i inni.A murarz zajmuje się elektroniką,choć się grama na tym nie zna(a tylko dlatego że szwagier zatrudnił w swoim sklepie rodzinkę a nie fachowca).I cyrk wciąż większy niż za komuny.Ale …Kończę,bo muszę iść wynależć,zaprojektować tę antenę do PDA,potem zbudować fabrykę i wyprodukuję sobię ze dwie sztuki i ze dwie na zapas(gwarancja) gdyby co.Dzięki za dobre chęci… Ale na zrobienie porządku z tym szambem między Odrą a Bugiem pomóc może tylko zdetonowanie bomby(też zresztą standardu “N”) w centrum tej karykatury państwa.I posprzątane!