Zwiększenie pingu po połączeniu się telefonu z WIFI

Witam! Otóż mój problem wygląda tak: gdy telefon z windows phonem połączy się z WIFI nagle ogromnie rośnie mi ping mniej więcej tak do 200-300 co już uniemożliwia granie, choć wciąż mogę przeglądać internet, oglądać YT lub twitcha bez zmian. Dodam, że to dzieje się tylko w przypadku tego telefonu, dwa pozostałe, które mam z systemem android po połączeniu z WIFI nie sprawiają problemów. Problem zaczął występować dopiero od mniej więcej tygodnia, wcześniej było okej. Na pewno nie jest to problemem prędkości łącza (posiadam 250Mb/s). Mój router to: huawei hg8247h. Co może być przyczyną? Jak to rozwiązać? Liczę na szybką odpowiedź z góry dzięki! :smiley:

Może masz ustawione w tym telefonie robienie jakiejś kopii zapasowej zdjęć i filmów na konto Google czy gdzieś indziej. (A pewnie nawet o tym nie wiesz) i telefon ma do wrzucenia np kilkanaście GB danych, co jednak trochę trwa… Sprawdź w aplikacji Zdjęcia od Google.

W zasadzie tak jak @qbqm napisał wyżej telefon może coś ściągać lub wysyłać masowo jakieś backup’y / synchronizacje lub aktualizacje

To na pewno nie to - automatyczne kopie zapasowe są powyłączane, a wszystkie aktualizacje aplikacji itp. zostały zakończone.

Spróbuj może u znajomych zobaczyć czy im też tak zwolnisz wi-fi :smile:

zawsze można odpalić jakiegoś sniffer wifi i zobaczyć czy rzeczywiście telefon wysyła czy nie wysyła dużej ilości pakietów po sieci, ale to już wyższa szkoła “jazdy” :wink:

1 polubienie

Możliwe, że po prostu urządzenia się ze sobą nie dogadują w kwestii prędkości transmisji (np telefon obsługuje tylko standard b/g) i przez to zwalnia cała sieć, aby utrzymać połączenie. Jaki masz zasięg WIFI tej na tym telefonie?
Słaby zasięg jednego urządzenia też powoduje zakłócenia.

2 polubienia

Tak mi przyszło do głowy… Może na którymś urządzeniu masz syfa, który próbuje się rozprzestrzenić po innych sprzętach podłączonych do sieci? Włącz menedżer zadań w Windowsie i w zakładce Sieć monitoruj użycie sieci. Bez przepychanek słownych. Sprawdzamy po kolei wszystkie możliwości, a że ostatnio takie syfy są popularne to kto wie co się tam wyprawia. Oczywiście zawsze zostaje reset routera do ustawień fabrycznych. Konfigurację zaciągnie sobie z Vectry czy Inea - nie wiem kto teraz takie routery jeszcze ma… Żeby telefon zapychał router to nie wiem co tam się musiałoby dziać…

Rozumiem, że urządzenie “na którym zwiększają się pingi” też jest podłączone po wifi? Jak wspomniano - może kwestia standardów połączenia. Laptop/PC łączy się np. po 5GHz, telefon na 2.4GHz i zaczynają się jakieś jaja.
Co do backupu - pewny jesteś? część rzeczy jest wysyłanych dopiero po wifi, np. zdjęcia na GDrive.

Router działa tylko na 2,4 Ghz więc o żadnym Dualband nie ma mowy. Telefon dizała na WP więc to prawdopodobnie jakaś Lumia i nie ma tam zdjęć Google, a backupy na chmurę ustawia się w tych samych opcjach co reszty synchronizacji więc jak tam wszystko jest wyłączone to tak będzie. Żeby wszystkie zdjęcia szły od razu na chmurę trzeba takowa opcję włączyć. Telefon jedynie synchronizuje z automatu hasła i ustawienia aplikacji, a to tylko mały pakiet danych. Tutaj dzieje się coś innego.

Tak, jestem ekspertem, miałem Lumię 1020 na WP 8.1 i obecnie mam 950 na WM10…

Zakłócenia występują w obrębie jednej częstotliwości, więc dualband nie ma tu znaczenia.
Zrzucanie winy na wszelkie synchronizacje też bym odrzucił, bo nie wierzę, że przy łączu świałowodowym 250 mbps i zapewne 25 mbps uploadu ping przy wysyceniu łącza może skakać do 300 ms…

Na pewno jest to wina wifi i raczej ciężko będzie coś wiecej zdiagnozować.

1 polubienie