Zwiekszenie predkosci ram

Witam szanownych forumowiczów!
moja płyta głowna to:Asus TUF B450-Plus Gaming
procesor: AMD Ryzen 5 3600, 4200 MHz
pamięc ram : Wilk Elektronik IRX3000D464L16S/8G 2 razy po 8 gb

Pzyczym pracuje ta pamięc ram z domyslna częstotliwoscia 2666 megacherców
Wszedłem w bios płyty głownej,w zakładke tweaker, wczytałem cos takiego jak profil DOC ( odpowiednik intelowskiego profilu Xmp? ) ustawiłem taktowanie ramu na 3000 mgz

Komputer pracuje stablinie nic sie nie dzieje…
Wiec postanowiłem zwiększyc taktowanie ramu do 3200 i wyglada na to ze również sie nic nie dzieje…
wiec moje pytanie brzmi czy to jest bezpieczne dla sprzętu?, i słyszałem ze moga byc problemy z gwarancja jak sie zwieksza czestotliwosc pamieci ram…

Więc zostawic, na tych 3200 czy wrócic do domyslnych ustawień?
W sumie pierwszy raz w życiu cos podkręciłem w komputerze… nigdy sie nie bawiłem w zadne oc :slight_smile:
Dziękuje za odpowiedzi, i pozdrawiam

Zostaw 3200, opcjonalnie przetestuj przyzwoitymi testami typu memtest i aida64.

Deklarowane prędkości pamięci to po prostu to co gwarantuje Ci producent dla konkretnej sztuki. Wszystkie schodzą z jednej linii produkcyjnej. Jedne wychodzą lepiej inne nieco gorzej. Producent ma założone ile sztuk danego typu chce wypuścić na rynek na podstawie statystyk produkcji. Czasami ma dobry dzień i lepsze sztuki oznacza jako gorsze, aby zapewnić ich dostępność. Trafiając na taką masz szczęście i tyle. Skoro działa stabilnie to nic innego niż korzystać.

1 polubienie

Dziękuje za wyczerpujace odpowiedzi temat zamykam

Warto dodać iż często TA SAMA NAZWA PAMIĘCI RAM może być na innych kościach i już nie da rady ustawić deklarowanej szybkosci…

Takie kwiatki to u Intela.

Jak się na da ustawić deklarowanej prędkości to oddajesz na gwarancji, bo za nią płacisz i to nieraz niemało. Kiepskie i dobre sztuki potrafią się różnić w cenie 2x.

2x8GB Corsair na Samsungach i dokupiłem 2x8GB o identycznej nazwie i mam Microny… druga sprawa Ryzen 5 2600 i tutaj moży być pies pogrzebany.

Ryśki 1 i 2 gen. nie bardzo lubią się z czterema kościami RAM i profilami XMP.