Czy jest jakaś opcja żeby zwiększyć rozmiar partycji na której jest windows bez formatowania ? Mam na partycji zainstalowanego windowsa + sterowniki + kilka programów i mam problem z wolnym miejscem gdyż jest go ok 500-600 mb, i zbiera się stosunkowo dużo tymaczowych plików które ciągle trzeba usuwać lub bawić się z kopiowaniem większych plików. Ogólnie jest to bardzo uciążliwe.
Da radę to zrobić czy pozostaje jedynie kwestia nastawienia się psychicznego na formata i później znów zabawa w konfigurowanie całego kompa ?
EPM bez problemu radzi sobie ze zmianami partycji KAŻDEJ! I nie ma znaczenia czy jest ona Aktywna, przecież program instaluje się na partycji, gdzie jest system, więc i tą partycję można powiększać/zmiejszać - oczywiście zmniejszyć ją można o ilość wolnego miejsca - czyli partycja systemowa ma np. 30GB, natomiast system, wraz z softem zajmuje 20GB, to tą partycję możesz pomniejszyć tylko o 10GB - czyli o ilość wolnego miejsca. Zresztą…program pokazuje w MB o ile możesz zmniejszyć daną partycję 8)
A robi to w czasie działania systemu czy musisz uruchomić ponownie komputer?
Jeśli musisz go uruchomić ponownie proszę napisz dlaczego trzeba to zrobić.
A teraz po mojemu - system którym chcesz zmniejszać partycję na której się on znajduje musi zostać załadowany do pamięci i bez różnicy czy to linux czy windows. Partycja musi zostać odmontowana - dezaktywowana.