Zwiekszennie pamieci na karcie graficznej

Witam wszystkich :wink:

słyszałem o czymś takim jak zwiększenie pamięci RAM na karcie graficznej…i właśnie z tym skierowane zostanie moje pytanko jak można to dokonać?? Czy jest wogole jakis sposob?

MOja karta graficzna i pamięc to:

DDR2 3072MB PC-800 Kingston (KVR800D2N5/2G) CL 5

Radeon HD3650 PCI-E Asus EAH3650 TOP/HTDI/256M DDR3 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (128-bit)

za wszelka pomoc bardzo dziękuje

Pozdrawiam

Kompletna bzdura, nie wiem co za idiota to mówił albo pisał ale zasłużył sobie na soczystego kopniaka w zadek za szerzenie takich bredni.

Pamięci na karcie graficznej nie można zwiększyć (zmniejszyć też)

Pamięć Ram na płycie nie ma jakiegokolwiek związku z pamięcią na karcie graficznej w związku z czym nie zachodzą pomiędzy nimi jakiekolwiek zależności. Amen

dlatego skierowalem te pytanie tutaj bo tez mi cos nie pasowalo ;/ dzieki bardzo pozdro

Może chodziło o jakiś układ graficzny zintegrowany z płyta główną, są modele gdzie jest możliwość, że grafika współdzieli pamięć ram…

KabutO, ja wiem o co chodzi, chciałem tylko wyjaśnić, o czym bartinio21 mógł usłyszeć…

ogi88,

najprawdopodobniej, jest możliwość przydzielenia pamięci Ram z płyty głównej na potrzeby zintegrowanej karty graficznej ale coś takiego nie jest możliwe w przypadku zewnętrznych kart graficznych. Zresztą obojętnie jaką ilość pamięci ram przydzieli się integrze i tak będzie ona przeraźliwie wolna.

macie racje dzieki wielke za wytlumacznie :slight_smile:

Btw KabutO.

Mogło jeszcze chodzić o przydzielanie pamięci np w Viście. Ja na 8800GT mam 512 RAMU. Wchodząc we właściwości karty, widzę ze system daje jej dodatkowe 1,5 GB i razem jest coś koło 2300.

Bartinio21 , może o to Ci chodziło.

Vista po prostu automatycznie przydziela pamięć, jeśli jest jej sporo. Nie wpływa to na wydajność. Taki prezent od Wujka Billa.

no chyba o to poniewaz kumpel ktory mi to powiedzial ma Viste i jemu wlasnie przydzielilo ta pamiec

A właśnie że można, ostatnio dokładałem 2MB do Virge 3D, miała 2 mega teraz mam w sumie 4MB. Ale to było 10 lat temu :clever:

Czemu na Viście we właściwościach karty, w linijce

Cała dostępna pamięć graficzna wynosi 1,67GB?

skoro mam karte 256? xD

Może to być przez to, że nie używana część Ramu przechodzi na obsługe portu PCI-express? pzdr!

Dodaje: Nie patrzcie na to, że mam 9800Gt, chodzi o inny komp ;]

zeby móc zwiekszyć pamięć na karcie graficznej, karta musi posiadać jakąś tam funkcę.

Pamięci karty nie zwiększysz.

Vista po prostu wirtualnie dodaje pamięć do karty, jak masz dużo ramu. Nijak się to ma do wydajności. Bo ani to pomaga, ani pogarsza.