Witam smartfonowych maniaków.
TL,DR: Potrzebuję usunąć zbędne aplikacje i zwolnić miejsce w telefonie. Chcę to zrobić jak najmniej inwazyjnym sposobem, aby później nie mieć problemu z działaniem m.in. aplikacji bankowych. Czy muszę rootować telefon, czy da się w inny sposób odinstalować całkowicie część aplikacji (ze zwolnieniem miejsca na partycji /data)?
TS,DR: Mam telefon o następującej konfiguracji:
Model: Galaxy J5 2015 (SM-J500FN)
System: Android 6.0.1
SELinux: encorcing
Pamięć wew: 8 GB
Karta pamięci: 16 GB
Po przywróceniu telefonu do stanu fabrycznego pozostaje ok. 600 MB wolnego miejsca. Większości preinstalowanych aplikacji nie używam, więc mógłbym się ich pozbyć. Teraz pytanie, jak odinstalować te aplikacje całkowicie z systemu.
System plików wygląda następująco:
Filesystem Size Used Free Blksize /system 2.0G 1.9G 84.8M 4.0K /data 4.7G 4.5G 184.4M 4.0K /efs 9.8M 332.0K 9.4M 4.0K /cache 192.8M 3.2M 189.6M 4.0K /persist 3.9M 104.0K 3.8M 4.0K /firmware 64.0M 11.5M 52.5M 16.0K /storage 681.6M 0.0K 681.6M 4.0K /storage/0000-0001 14.8G 2.7G 12.1G 32.0K
Sam system zajmuje 2 GB, ale aplikacje prawdopodobnie i tak są rozpakowywane do /data. Samo wyłączenie aplikacji ani odinstalowanie za pomocą adb nic nie daje.
pm uninstall pl.tvn.player am start -a android.intent.action.DELETE -d package:pl.tvn.player
Obie komendy nie usuwają aplikacji z systemu. Ta pierwsza nawet przywraca ikonę po wyłączeniu aplikacji z poziomu telefonu.
Nie da się obecnie instalować aplikacji przez Google Play. Jedyna opcja to ściągnąć .apk na kartę pamięci, zainstalować i przenieść aplikację na kartę pamięci z poziomu ustawień. Jeśli aplikacja jest kiepsko napisana, to dalej będzie śmiecić na pamięci wewnętrznej.
Co chcę zrobić, to pozbyć się większości preinstalowanych aplikacji.
Dostęp do /data jest zablokowany.
ls /data opendir failed, Permission denied
Co potrzebuję zrobić, aby:
- Dostać się do partycji /data i ją oczyścić ze śmieci
- Odinstalować większość aplikacji
- Opcjonalnie wymusić instalację aplikacji na microSD
Czy potrzebuję rootować telefon? Czy może jest jakieś inne obejście, aby uzyskać dostęp do /data? Wgranie custom recovery? Zrobię to z poziomu TWRP?
Jeśli potrzebny jest root, to jaka jest najlepsza metoda? Znalazłem skrypt autorstwa Chaifire, który instaluje superSU albo metodą podmiany plików systemowych, albo podmieniając obraz startowy (dodatkowo zmienia SELinux na permissive, deaktywuje dm-verity, co czyni smartfon bardziej podatnym na ataki). Chyba podobnie działa MagiskSU. Ważne, aby w razie czego dało się cofnąć roota (choć pewnie i tak to nic nie da ze względu na nabitego KNOX-a).
Jeśli macie jakieś doświadczenie z usuwaniem bloatware na samsungach, to podzielcie się.