Zwracam się o pomoc, przy dobraniu płyty głównej do komputera :/

Witam, zwracam się do was z pomocą.
Nie wiem jaką płytę główną wybrać… szukam i szukam.
Mógł by ktoś pomóc? Polecić jakąś?

Specyfikacje mojego komputera:

PROCESOR
i5-2320 (Sandy Bridge)
ALE
Zakupiłem i5-3570K (Na Ivy Bridge), więc kieruje się by była kompatybilna z i5-3570K (Ivy)

RAM
RAM napewno będzie kompatybilny, ale jak już coś to DDR3, od 1333MHz. Nie ma co się zbytnio zastanawiać, byle był DDR3
ZASILACZ
Tu też spokojnie.
KARTA GRAFICZNA
Tutaj też znów spokojnie xD. Na słabym MS7728 przyjmuje się GT1030, więc też będzie kompatybilna.

CHIPSET
LGA1155
DYSKI
No to wiadomo, SATA

A TUTAJ JESZCZE, NA DODATEK SCREENY Z CPU-Z

https://zapodaj.net/…6f507f.png.html

https://zapodaj.net/…38d2c4.png.html

https://zapodaj.net/…7e5bcb.png.html

https://zapodaj.net/…9ff057.png.html

-~koniecznie ivy bridge~-

**Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za pomoc :smile:

Te procesory to obecnie jest już muzeum techniki…

Tak, dokładnie to wiem.
Płyty główne, podzespoły i przede wszystkim procesory. Mają dawno już stan ,Discontinued’’.

Jednak, mam taki PC’et. I po prostu wymieniam w nim komponenty, ma już 5-7 lat.

RAM wymieniłem z DDR3 1066(+/-) na DDR3 1366MHz (4GB) i DDR3 1666MHz (8GB)
Karta Graf. z GT530 na GT1030
Dyski, z x1 500GB na 1TB + 500GB
Przyszedł czas na procka, (wd. benchmarków o ok. 30-40% lepszy + odblokowany) z i5-2320 na i5-3570K
No i z prockiem, leci płyta główna nowa.

Stare bo stare, ale wytrzymałe. Awarii żadnej nigdy nie było na sprzęcie 6 letnim xd.
A taki ARK:SE pyka na 47FPS’ach na medium. GTA-V na 87FPS’ach na High.

//Nie zwracam się tutaj by dowiadywać się że i5-3570K, czy płyta główna LGA1155 była 50 er temu, i że należy to już do muzeów xd, tylko o pomoc w moim pytaniu powyżej\
Wszciutko wiem

Ja nie rozumiem sensu wymieniania jednej muzealnej płyty na drugą muzealną płytę. Chcesz zdobyć sprawność Kustosza? :wink:

A poprzednia płyta niedomaga? Bo z tego co pamiętam obydwa procesory są pod te same podstawki i obsługiwane przez te same chipsety, a więc te same płyty główne. Można na stronie producenta płyty poszukać sobie najnowszego BIOS-u. Tam też powinna być lista kompatybilnych z płytą procesorów, z niej można wyczytać czy obsłuży, czy nie obsłuży, prawdopodobnie obsłuży.

Jeśli trzeba wymienić, to praktycznie dowolna będzie dobra. Kwestia indywidualna - rozmiar, rodzaje złącz, ilość złączy itp. Bo w tej generacji niektóre już miały USB 3.0 i SATA 3.0, a niektóre jeszcze były tylko z 2.0. Każda będzie dobra.
W niewielkiej cenie można nawet trafić jeszcze nową, choć niektóre nowe mogą być z demontażu.

Jak się połączy pamięci o różnym taktowaniu maksymalnym, to łącznie będą działać o częstotliwości maksymalnej tych wolniejszych.
Starszy wymieniony procesor obsługiwał DDR3 1066/1333, nowszy DDR3 1333/1600 (chociaż jak się wsadzi 1066, to i z taką będą działać). Więc w tym przypadku pójdzie na 1333. Różnica wydajności w porównaniu z szybszymi będzie minimalna. A wsadzenie jeszcze szybszych sprawiłoby, że będą działać na takiej częstotliwości, na jaką im procesor pozwoli, nie szybciej. Na niektórych płytach może dałoby się podkręcić, choć to może nie być stabilne.
Kontroler pamięci był już w procesorze, więc raczej płyt na inne pamięci niż DDR3 się nie znajdzie do tego procesora.

Niezbyt, szukałem też pełno aktualizacji BIOS’u. Od 2014 roku ludzie domagają się aktualizacji biosu przez MEDION(teraz Lenovo) ale to nie pomaga. Niby wyszły jakieś aktualizacje stworzone przez społeczność, ale niektórym działa, niektórym nie. Mi nie zadziałało pod błędem coś w stylu SIZE BIOS, z Cache

Moja rada byłaby: sprzedać to wszystko, kupić Ryzena 3200G. Będzie i lepszym procesorem i równie dobra grafiką. (Jeżeli kupiłeś GT 1030, to też deal roku, sprzedać póki jeszcze coś warta… integry ja zjadają dzisiaj…). Modernizacja pamięci, którą planujesz/robisz, czy zakup karty jest pudrowaniem zwłok. :wink:

Normalnej płyty nie kupisz. Nie ma ich juz na rynku. Albo poleasingowe, albo jakieś dziwne konstrukcje, a lepsze… jak za nowe. Pomysl tez na co wymienisz jak padnie… bo to juz taki wiek :wink: