Zwrot na allegro

Kupiłem produkt na allegro. Produkt nie pasuje, na aukcji opisane było, że pasuje do danego modelu a w rzeczywistości nie pasuje.

Kliknąłem opcję zwrotu towaru z darmową przesyłką. Allegro wysłało mi, potwierdzenie, że odstąpiłem od umowy.

Sprzedający wymaga aby jeszcze wypełnić formularz zwrotu albo oświadczenie napisać. Jeżeli zawarłem transakcję na odległość to dlaczego mam pisać ręczne oświadczenie czy wypełniać formularz jak od allegro dostałem informację, że odstąpiłem od umowy? Wymagany jest jakiś formularz zwrotu czy oświadczenie z ręcznym podpisem czy to wymysł sprzedawcy?

Jak poinformować Sprzedającego o zwrocie zakupu?

Jeżeli kupujesz jako osoba prywatna to zgodnie z regulaminem allegro nie masz obowiązku dostarczać innych dokumentów, nawet opakowania i paragonu. Napisz do allegro, że sprzedający robi trudności, wtedy przestanie wybrzydzać :slight_smile:

Robiłem już jeden zwrot, co prawda było to rok temu ale, żadnego oświadczenia nie pisałem ani formularza nie wypełniałem. Myślałem, że coś się w tej kwestii zmieniło dlatego wolałem zapytać. Może to jakaś wewnętrzna procedura firmy.

Przy kupnie na odległość masz prawo na zwrot w ciągu 14 dni bez podawania przyczyn.

14 dni od odbioru zamówienia.

• Prawo do odstąpienia od umowy przysługuje Konsumentowi* w terminie 14 dni kalendarzowych, od chwili odebrania przesyłki.
  • Wypełniony druk oświadczenia należy dołączyć do zwracanej przesyłki

ciężko jest wypełnić kilka słów ? sprzedający musi mieć jakąś podstawkę.

Info z Allegro znalezione przez Wuja Google:

https://allegro.pl/pomoc/faq/szukaj?fraza=Odstąpienie%20od%20umowy%20i%20zwrot%20towaru

1 polubienie

Trochę poczytałem i trzeba oświadczenie złożyć, może być nawet przez telefon. Trochę to zawracanie głowy, bo to dodatkowe wypełnianie papierów. Klikając zwrot na allegro podałem swoje dane i konto i to samo muszę na oświadczeniu zawrzeć dodając nick z allegro, telefon, mail, imię, nazwisko, cenę, ilość, nazwę produktu, adres sprzedającego, powód zwrotu - tutaj dziwne, bo do 14 dni nie muszę podawać powodu, moje żądanie dotyczące zwrotu, numer konta, dzień zawarcia umowy, całkowitą sumę zwrotu, podpisać się a i jeszcze kiedy towar otrzymałem.