Zwrot z PIT-u

Witam, czy ktoś się może orientuję do kiedy Urząd Skarbowy ma czas na zwrot z PIT-u :?:

Musi to zrobić w przeciągu maksymalnie 3 miesięcy (termin ustawowy) od momentu złożenia PITu przez Ciebie.

Jeśli chcesz maksymalnie skrócić czas oczekiwania (choć nie jest to 100% pewne), to złóż PIT przez internet oraz koniecznie podaj nr konta bankowego - nie licz na pocztę :slight_smile:

Nie mów nic złego na pocztę, jak z niej rzadko korzystasz. Ja wszelkie przesyłki pocztowe dostaję priorytetem w 2-3 dni od daty nadania, ekonomiczne do tygodnia maksymalnie. Moja dziewczyna przekaz pocztowy z urzędu skarbowego ze zwrotem podatku dostała po 2 tygodniach od daty złożenia wniosku (fakt, że przez internet, to ułatwia i przyspiesza całą procedurę), ja dostałem po 1,5 tygodniu również, ale na konto (opóźnienie mogło wynikać z tego, że składałem aktualizację NIP dot. właśnie numeru konta), bo mama po tygodniu dostała zwrot (wszystkie wnioski internetowo składane)

Ustawowo, jak wyżej napisał Pablo_Wawa US ma na to 3 miesiące, ale najczęściej w 2 tygodnie się uwijają, chyba, że mają akurat sporo wniosków, to może się to przeciągnąć. Rozumiem, że wiesz, gdzie wpisać numer konta, jeśli nie masz NIP (od poprzedniego roku nie założysz już sobie NIP, jeśli nie prowadzisz działalności gospodarczej, tak przynajmniej w US mówią, można tylko aktualizować obecne).

Złożyłem przez internet, nie pozostaję nic innego tylko czekać cierpliwie :slight_smile: