Zwykły zasilacz do komputera markowego (Dell, HP, Fujitsu....)?

Witam,

Czy w przypadku markowych komputerów, typu Dell, HP, Fujitsu, Lenovo, Acer można używać zwykłego zasilacza ATX (be quiet!, SilentiumPC, Corsair itp.) oraz czy będą pasowały do obudów w/w producentów?

Szczególnie interesują mnie starsze, poleasingowych komputery jak np. Dell Optiplex 9010 MT i5-3470, HP Z600 E5620, Acer Veriton M2611G i5-3470?

pozdrawiam

Nie zawsze. Do tego czasem są problemy z podłączeniem guzików i diod do zwykłej obudowy.
Czasem nie ma problemu, czasem do zasilacza potrzeba przelotki na zwykłe ATX 24 pin. Niektóre płyty jak np. T3500 mają format E-ATX.
Każdy przypadek może być trochę inny.
9010 MT wygląda OK, tylko jest customowy pinout do obudowy, HP Z600 to w ogóle dual socket bez zwykłego gniazda ATX, M2611G wygląda OK.

1 polubienie

W przypadku HP jest 650W Bronze zasilacz, więc raczej wymiana nie potrzebna.
https://support.hp.com/lv-en/document/c01709709
Pozostałe jak mają obudowy Tower to powinieneś dać radę, nawet jak oryginalna ramka nie będzie pasować.

1 polubienie

W niektórych modelach można, w innych nie ponieważ mają niestandardowe gniazda zasilające.

Pytam na wszelki wypadek. Zastawiam się nad kupieniem markowego komputera w roli takiego mini serwera. Gdyby kiedyś przypadkiem padł zasilacz, to dobrze byłoby mieć dostęp do szybkiej podmiany zasilacza tzn. szybkiej w sensie zakupu zasilacza w lokalnym sklepie komputerowym.

W hp jest zasilacz ATX i jest to wg mnie najlepszy wybór z tego wszystkiego.

Nie wiem czy myślimy o tym samym komputerze, ale na YT jak patrzyłem, to tam jest taka “szuflada”:

Fajny paten przy serwisowaniu.

Ok, jednak z z600 jest poważny szit z zasilaczem, poza tym ze ATX podobno bez problemu wchodzi, to MOBO jest na 18pin!