Witam ! Ponieważ dopiero rozpocząłem swoja batalię o wyczyszczenie kompa za pomocą CCleanera 2.09.600 - prosze o Wasze opinie na temat tego programu. Na początek wykonałem najłatwiejsze operacje i jestem pozytywnie zszokowany działaniem programu. Zanik pewności co do kliknięcia opcji “Napraw” pojawił się po sprawdzeniu ścieżek dostępu kiedy w wynikach pojawiło się :
Wiem już że program tworzy kopię rejestru ale mimo wszystko mam obawy przed kliknięciem opcji “Napraw”. Wszak chyba chodzi o coś związane z procesorem…
OK - dzięki ! Czyli Waszym zdaniem mogę śmiało naprawiać podaną wyżej ścieżkę dostępu mimo że pewnie ma coś wspólnego z procesorem ? Wybaczcie może dla Was naiwne pytania ale wierzcie - wyznaję zasadę - kto pyta nie błądzi ( i unika kłopotów )
CCleaner to świetny program, nawet w nim nie tworzę kopii rejestru, bo nigdy mi niczego nie zepsuł na xp-ku, ale na viście nie wiem czemu po jego użyciu komp nie poprawnie się wyłączał, więc utwórz kopię rejestru.
Więc trzymaj się tematu, bo to nie jest program do optymalizacji, tylko czyszczenia koputera z pozostałości po programach i naprawia rejestr/ usuwa w przypadku braku programu.
Przeczytałem na spokojnie artykuł i moją uwagę zwróciły takie fragmenty :
" wielkość plików rejestru nie wpływa na wydajność ( szybkość operacji wykonywanych w rejestrze) "
" czyszczenie rejestru ma sens tylko z punktu widzenia rozwiązywania ewentualnych problemów z działaniem Windows. Gdy odinstalujesz niepotrzebny program bardzo prawdopodobne że założone przez niego wpisy w rejestrze zostały…"
Z tego wynika że programik pełni role sprzątaczki a nie wpływa na polepszenie pracy systemu ( zwiększenie szybkości ) - jak to tu i ówdzie można poczytać.
Czy ktoś odpowie mi na pytanie zawarte w poprzednim poście ?
No tak ale odnośnie programów służących do optymalizacji systemu spotkałem się z bardzo rożnymi opiniami a w niektórych przypadkach są one wręcz skrajnie odmienne. Gdzie u licha i z czyją pomocą mógłbym wreszcie ustalić prawdę ? Czyżby trzeba było samemu poterminowac nieco by do niej dojść ? A jeśli tak to jakim kosztem jeśli sie nie jest informatykiem ? Zawsze jestem nieufny co do skrajnych opinii choć jeśli chodzi o możliwości systemu w tym zakresie nie uważam by zasłyszane opinie były skrajne. Są one raczej rzeczowe i chyba jednak bardziej wiarygodne…