8rda+ - brakujacy kondensator

witam.

podczas wymiany “wybulonych” kondensatorów zapomniano zamontowac jedndego. Na płycie głownej ma on numer CE38 i jest w okolicy pamieci DDR. Jesli ktos ma taką płyte Epoxa,mógłby to sprawdzić? Wlutowałem tam 2200uF,ale płyta zachowuje bardzo niestabilnie…

zadzwoniłem do mojego kolegi i on zobaczył u siebie i jego wartość wynosi 6.3V/1500 uF.To jest kondensator odpowiedzialny za stabilizację napięcia(tak usłyszałem przez fona).Pzdr.

ok.dzieki… jesli mozesz zapytaj sie go jeszcze czy 2200uF to za dużo? bo nie wiem czy jest konieczna wymiana na orginał. w kazdym razie wielkie dzieki za szybka odp =D>

Hmmm.No więc mniej więcej chodzi o to z jaką częstotliwością kondensator jest ładowany i rozładowywany i jaki ma ładunek mocy.W Twoim przypadku potrzebny jest kondensator niestety 1500uF bo ta częstotliwośc ładowania i rozładowywania jest szybsza i moc ładunku jaka jest potrzebna w danej chwili ma mieć 1500uF.

PS.Skomplikowane to trochę ale to najprościej jak mi mógł wytłumaczyć przez fona.Pzdr.

ok.rozumiem…w takim razie pozostaje mi wymiana… dzieki

W dniu 07.07.2008 , o godzinie 16:53 został dopisany post przez basstek1

niestety po wymianie sytuacja bez zmian… komp trzeba kilka razy właczac zeby sie uruchomił.mozliwe ze jeszcze jakis kond daje w kość…