Witam,
mój komputer zaczyna już okazywać oznaki starości, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy wyborze nowych części.
Obecny konfig to:
CPU: Pentium D 820 2.80 GHz (SmithField, 90nm), cooler BOXowy,
MB: Asus P5L-VM 1394 (Intel 945G) info
RAM: 2x512MB Goodram 667MHz CL5
GPU: Asus EN6600TD (128MB DDR, 128-bit) info - padł wentylator, więc teraz jadę na integrze
HDD: WD2500KS - 250GB
PSU: Logic L350 (350W) - wiem, wiem…
DVD: NEC AD-7173
TV: Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert
W przeciągu najbliższych 2-3ch miesięcy planuję wymienić w kompie:
-
zasilacz,
-
RAM,
-
kartę graficzną,
-
procesor.
Nie chcę kupować nowego kompa, nie chcę robić z obecnego demona prędkości, nie chcę przepłacać za części, które potem nie pokażą całego swojego potencjału. Chcę by był bardziej wydajny od obecnej konfiguracji, by dało się pograć w nowe gry (może nawet GTA4 ), niekoniecznie w wysokich detalach.
Wiem, że moja MoBo nie jest najlepsza i że średnio nadaje się do OC, dlatego chcę się też poradzić, jaką ewentualnie inną, używaną płytę (z Allegro) i na jakim chipsecie polecacie?
Oto opis płyty mojej ze Znaku:
a to lista obsługiwanych procesorów: (myślę głównie o C2D E4XXX, E6XXX, DC E21XX, DC E22XX)
Jakie produkty mi polecacie?
-
czy wymienione wyżej procesory są prądożerne, czy wymagają mocnego zasilacza (350, 400, 500W), który z nich nadaje się do ewentualnego OC?
-
czy karta np. Radeon 3870 DDR4 nie będzie za mocna na ten zestaw?
-
czy wystarczy nowy ModeCom MC-350W, czy może np. lepiej jakiś Pentagram Silent Force 400-500W?
-
czy odczuję różnicę w wydajności RAMu między CL4 i CL5?
-
czy wymienić 2x512MB (CL5, 667MHz) na 2x2GB (CL4, 667/800MHz), czy tylko dołożyć 2x1GB do 3GB - max dla płyty to 667MHz?
-
chcę by komputer był w miarę cichy, gdyż czasem nagrywam TV późno w nocy (czemu TVP puszcza dobre filmy w środku nocy?) i nie chcę by zakłócał mocno ciszę nocną (chociaż domyślam się, że mocniejszy procek i wydajna grafa nie pomogą
) - chodzi mi o cichy zasilacz i chłodzenie CPU.
Proszę o radę.
Pozdrawiam,
Rafał