używam adblock’a i noscript a jednak mam wyświetlane reklamy na vortalu, wyświetlam reklamy tam gdzie mnie nie denerwują oprócz tego mam jeszcze remove this permamently, wszystko robija sie o dodanie reguły do filtru by np nie blokował z dp lub innych stron :], dodam że na dp nigdy nie blokowałem reklam
Wydaje mi się, że blokowanie skryptów “szkodzi” vortalowi. Ja nie blokuje reklam na vortalu i wy też tak zróbcie bo… vortal potrzebuje kasę na zloty, konkursy a nawet… domenę i serwer, który musi być dosyć dobry.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że blokując te skrypty oglądalność nie jest zliczana czyli po prostu spada. Wtedy i sponsorów może być mniej (mała oglądalność to po co reklamować się na takiej stronie)
Po pierwsze korzystamy z serwera IIS, a nie Apache. Po drugie statystyki oparte na logach nie są uznawane za obiektywne źródło informacji o oglądalności, dlatego właśnie stosuje się mechanizmy zewnętrzne takie jak np. stat24 czy Google Analytics.
No tak zawsze pozostaje obiektywność statystyk, jak we wszystkim…
Ale pewnie macie jakieś wewnętrzne “proste” statystyki oparte na logach, co?
Ja używam AdBlocka i NoScripta ale DP ma w obu tych programach wyjątki ( .*dobreprogramy.pl/.* ) jak i stat i analytics wychodzące od was. Ale podejrzewam, że jestem w mniejszości.
Tak czy inaczej nie zmienia to kwestii, że blokowanie reklam i statystyk nie pomaga DobrymProgramom…
Dopóki DP nie emitują wyskakujących flashy i okienek nie blokuję niczego od nich. W mojej Operze mam tylko jedną regułę blokowania treści - dotyczy ona jednego serwisu masowo emitującego wyskakujące reklamy - reszta jest znośna.