Codziennie praktycznie w dziale Hardware są pytania dot. overclockingu a to Inteli, a to produktów AMD. Dodatkowo padają czasami (chodziaż oczywiście rzadziej) pytania o chłodzenie. Tak więc może by zrobić pod hardware nowy dział zatytułowany np .
“Overclocking i Cooling”
W sumie szczerze mówiąc takiego czegoś brakuje, bo można by tam po prostu zrobić dwa tematy, jeden o OC inteli, drugi o OC Athlonów. Dodatkowo zamieszczać info dot. coolerów na proce, wyciszanie HDD, chłodzenie HDD, chłodzenie GPU oraz opinie na ich temat. Wiem że Hardware to hardware ale może jednak by coś wydzielić? To tylko taki pomysł z mojej strony. Napiszcie swoje opinie.
Jakby przeglądać strony hardware to na praktycznie każdej jest temat o OC. Według mnie lepiej zrobić na to dział, aby np taki Kowalski który jest nowy na forum nie robił nowego tematu tylko poczytał starszy (może być przyklejony) w którym znajdzie stosowne porady. Ponadto co do coolingu, sądzę iż rozbudziło by to większe zainteresowanie ogólnie chłodzeniami i nowinkami na rynku.
Proponuję zacząć od stworzenia tematu w którym doświadczeni użytkownicy opisywaliby sposoby kręcenia konkretnych procesorów. Jeżeli miałoby to ręce i nogi, można by go przykleić (dział Hardware).
I właśnie to jest najlepsze w tym forum, przez takie “podfora” można się pogubić.
Osobiście uważam że pomysł hmmm jest nie realny jak na to forum, sama nazwa mówi że jest to forum programów, a programy i overclocking to dwie odmienne rzeczy. Lecz to czy dział zostanie wprowadzony na forum, zależy wyłącznie od administratorów.
Feelek, to czemu ludzie w dziale hardware pytają sie o OC albo karty, albo proca albo i tego i tego a później pytają czy mają jeszcze dokupić chłodzenie
To akurat druga strona medalu. Bierzmy pod uwagę to że raz - autorom tematów nie chce sie korzystać z szukajki , a dwa - userom nie chce się często odpisywać po raz nty tego samego.
To niech się zechce. Z całym szacunkiem, ale to nie jest przedszkole. Jak ktoś ma problem, to niech wykaże odrobinę zaangażowania. Co to płatny support, że niektórzy stosują postawę roszczeniową?
Dziwisz się?
Jak niektórzy zauważyli - to jest forum vortalu o oprogramowaniu a nie hardware. Zapraszam na TechIT
To chyba odpowiednie miejsce na takie tematy, zwłaszcza poświęcone overclockingu? U nas, jak widać, problemy z hardware są trochę innej natury.
Amen. Jak będzie podstawa i faktyczne zaangażowanie w rozwój tej “dziedziny” to wtedy można myśleć dalej. Na razie, dla mnie osobiście, jest to - ja chce.
ten pomysł już kiedyś padł i nie został przyjęty… aha i każda płyta główna ma inny bios więc nie można zrobić uniwersalnego poradnika… można wytłumaczyć że podnosząc fsb gdy komp nie wstanie trzeba dovoltować i zmienić dzielnik pamięci itd. no ale musimy znaleźć kogoś kto napisze to w topicu i żeby rozbudował to trochę… jakiś słowniczek wyrazów, co to jest fsb, mobo, dzielnik pamięcu itp. bo nie każdy wie co to i gdzie tego szukać… można dodać jakieś porady np. nie podkręcaj na zasilaczach marki codegen, tracer itd.
na mnie nawet nie patrzcie bo nie mam czasu i w ogóle nie chce mi się ale pewnie ktoś mądry się znajdzie i opisze wszystko krok po kroku i tylko inni będą pomagać (tak jak to było w przypadku FAQ o viście usera kuhar )