Zamierzam zakupić nowy komputer. Dostaje zawrotów głowy jak czytam o nowych technologiach sprzętu. Zzieleniałem dosłownie. Poszedłem do empiku i zacząłem wertować czasopisma. Jednak nie zawsze można im ufać, dlatego wolę formę trochę bardziej bezpośrednią. Zaczynamy:
- karta graficzna:
Stawiam zdecydowanie na „Saphire Radeon X800 GT 256MB”. Wysoka jakość, za nikską cenę. Podobno jest konkurentem serii GeForce 66xx GT. Przybliżony koszt to 648 zł.
- procesor: Nie wiem po co, ale chciałbym 64 bitowy. Tylko możecie mi powiedzieć czy w ogóle jest lepszy na obecną chwile? Z rodziny AMD nie ma taniego żadnego 64 bitowca. Znalazłem „Intel Celeron D 351”. Częst. 3200MHz, magistrala 533Mhz, pamięć cache L2:256KB przybliżona cena to około 479zł. Jeśli miałbym wybierać AMD to chyba jakiegoś semprona.
- płyta główna: Tu problem z Intelem. Płyty obsługujące DDR2 są średnio o 100 zł droższe od tych AMD. Myślałem o „Gigabyte GA-8194 Pro” za około 500 zł
Jakie ramy wybrać? DDR czy DDR2 ??? Dysk twardy z SATA czy EIDE?
Cały komp muszę zmieścić w 3000 zł. Chcesz szybkość za małą cenę. LCD odpada, bo tanie panele wyświetlają tandetny obraz. A w 3000 zł się nie zmieszczę. Dlatego wybrałem LG Platron tT710 PH cena 449zł. Licząc obudowę za 100 zł, napęd combo DVD 130 zł no i zasilacz to wychodzi w granicach 3000 zł. Wszelkie propozycje innej konfiguracji, proszę pisać chętnie rozpatrzę. No i dlaczego tak, a nie inaczej?