Witam!! Odrazu mowie ze w tej dziedzinie jestem zielony i prosze do mnie mowic jasno i zrozumiale!! [z gory dzieki]
Spis serwerów masz tutaj: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=21033
Do stworzenia prostej stronki bez znajomosci HTMLa, możesz się posłużyć
dowolnym programem wysiwyg…
Możesz użyć np. programu Ms. FrontPage, Webmajster, Zajączek, …
A tu cała masa softu tego typu…
BTW
polecam zapoznać się z podstawami języka HTML
mozesz uzyc graficznego programu Nvu… albo jego odpowiednika z pakietu mozilla suite… wszystko za darmo, po polsku i z polskim slownikiem.
A moge przy tworzeniu stron www? uzywac polskich znakow [ł,ż,ź,ć,ó itp.??? bo zrobilem stronke w tym pakiecie co jest zamieszczony w mozili i chcialem ja umiescic na webparku i nie moge!! ale sprobuje gdziesz idziej ja umiescic!
A i jeszcze prubowałem zrobic na frik.pl no i tam robie ta stronke?? no i nieiwem co dalej!! gdzie ja mam zamiescic?? na serwer ftp?? …
w nazwach plikow nie mozna uzywac polskich znakow… w tresci stony mozesz to zrobic jak chcesz… poza tym uzyj polskiej strony kodowej bedziesz mial polskie znaki (ISO-8859-2).
Lecz czasem się zdarza że nie to kodowanie się “chrzani”
np. W IE - ISO działa a w Firefoxie są znaki zapytania, sam tak miałem i wtedy korzystaj z tego kodowania: charset=windows-1250
heh jeśli chcesz zrobic stronke na zasadzie “kopiuj/wklej” to polecam microsoft publisher lub bezpłatnego webmajstera
natomiast jeśli troszke znasz się na html to idealny jest frontpage
z tego co czytalem to frontpage robi straszny syf i jest kompatybilny raczej sam ze soba i “jedyna sluszna przegladarka” IE… poza tym trzeba za niego zaplacic… a w sumie nie ma za co.
a co do kodowania to nie wiem… swoja zrobilem z takim kodowaniem jak podalem wczesniej i dziala dobrze na przegladarkach opera, ff, mozilla, ie.
Z doświadczenia wiem, że FP jest używany w wielu firmach, w tym także informatycznych…
Przykład serwisu wykonanego w programie FrontPage:
Co do kompletnego braku zgodności, ewentualnie tylko z IE - bzdura!
Odnośnie zasyfionego kodu:
-
posiadam wersje 2003 (chociaż z niej nie korzystam) - nie narzekam, kod czytelny, stosunkowo czysty…
-
…w starszych wersjach można było mieć sporo zastrzeżeń
trzeba za niego zapłacić?
Jeżeli masz Office’a, to za nic nic nie musisz płacić…
Update…
Ile kosztuje Office, to już wiedzą ci, którzy go mają…
Czy ja wyzej radziłem kupować Office’a ??
Napisałem tylko, że jeżeli ktoś ma Office’a, to moze skorzystać z FrontPagea i nic więcej!
Tak więc stefe, jeśli nie używałeś i nie wiesz co można, a czego nie - proszę, nie wciskaj kitu…
Update…
A ja używałem!! I śmiało mogę powiedzieć, że wyrażanie opini na podstawie innej opini …to nic innego, jak wciskanie kitu!
A czy ja tak twierdze? Wtrąciłem tylko taką uwage, że “Dla mnie…”
Z innej beczki:
Kodowanie…
Nie spotkałem się jeszcze z problemami związanymi z kodowaniem ISO-8859-2 pod Mozillowatymi, Operzastymi i innymi przeglądarkami…
BTW
Dla mnie najlepszym edytorem jest Pajączek 8)
a office kosztuje 5 zlotych
nie wciskam kitu, tylko czytalem sporo opinii o tym…
watpie zeby byl dobry dla kogos kto ma problemy opisane w tym watku.
pajączek jest dobry ale tylko dla osób, które ujarzmiły html przynajmniej w sposób średnio zaawansowany
Jeśli jesteś zielony w tym to może zacznij od zrobienia stronki w Microsoft Word.
Zrobione strony czasem chodzą tylko pod IE, ale myśle że to najprostrze rozwiązanie jeśli posiadasz oczywiście pakiet Microsoft Office.
w ten sam sosob moze uzyc darmowgo openoffice, ktory tez posiada edytor html
ok dzieki wszytkim!! Jak bende miał jakis problem to sie jeszcze odezwe 8)