Komp na windowsie 98 wyłącza mi się normalnie, ale na xp już nie wyskakuje komunikat “można bezpiecznie wyłączyć komputer”. Czytałem już o tym na dobreprogramy ale nie było rozwiązania. Dlatego podejmuje jeszcze raz ten temat. Grzebanie w opcjach zasilania nic nie dało. Co mam robić? :shock:
Spróbuj wyłączyć wszystko z autostartu być może masz tam troszkę za dużo “towaru” wyłącz czego nie używasz. (start >> uruchom >> wpisz: msconfig >> uruchamianie (autostart) i odhacz co niepotrzebne) u mnie pomogło
Masz płytę główną Claytona pewnie. To jest wina płyty głównej. Ja tez tak miałem i nie mogłem tego zrobić. Dopiero wymiana płyty głównej pomogła. Płyta Claytona była najgorszą jaką miałem nie polecam i jest najtańsza. Juz lepiej Asrocka Polecam jeśli chodzi o cene.
Załaczenie w biosie funkcji ACPI może rozwiązać problem, i dopiero wtedy w opcjach zasilania należy zaptaszkować zaawansowane zarządzanie energią czy jakoś tak , tylko że coś mi sie wydaje że ta funkcja w biosie ma być załaczona przed instalacją systemu bo dopiero wtenczas system nadinstaluje odpowiednią zakładke zarządzania energią.
"Krok 1: Włączanie obsługi zaawansowanego zarządzania energią (Advanced Power Management)
- Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę Opcje zasilania.
Uwaga W systemie Windows XP należy kliknąć polecenie Przełącz do widoku klasycznego w Panelu sterowania, aby ułatwić wykonywanie poniższych kroków.
- Kliknij kartę APM."
A umnie nie ma żadnego APM i co mam zrobić?
Przeczytaj i porównaj z twoim kompem i podejrzewam że to krok nr 5 w podanym przezemnie linku i się pojawi opcja APM.
“W gałęzi Obsługa NT APM/Legacy drzewa urządzeń powinna się znajdować pozycja Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy.”
Tak tylko, że u mnie nie na tej gałęzi tzn. chba, że mam coś nie tak z kompem?
Czytaj dokładnie i próbuj każdej opcji,sposoby sprawdzone.
Jeśli na na systemach WIN98/ME wyłączał się prawidłowo to musi chodzić na XP.
Zresetuj bios na default - najlepiej wyjmij baterię na 30 minut i ustaw tylko co trzeba.
Posiłkuj się książką do płyty głównej.
Warunek komp musi być w standardzie ATX,aby to działało.
“Warunek komp musi być w standardzie ATX”
aha, a dokładnie jak to sprawdzić?
No ja mam ten sam problem, wynika z tego że powinien odinstalować Zone Alarm i spróbować wtedy, w sumie możliwe że by to pomogło, w każdym razie nie jest to chyba kwestia ustawień płyty głównej, gdyż Linux wyłącza mi się bez problemu 8)
Najprościej.
Zasilacz się wlącza wlącznikiem jak kiedyś stary telewizor i nim trzeba wyłączyć kompa - to standard AT.
Zasilacz ma wlącznik impulsowy krótkiego skoku i tylko nim kompa włączasz, a powinien się wyłączyć sam - standard ATX
Bij zabij! Szukałem i nie znalazłem! W tym linku też nic o tym nie ma!
Czytaj dokładnie krok 5 - są tam dwie opcje.
Zobacz to - dodaj(zainstaluj) to urządzenie - NT APM/Legacy
W menadzeże opcja - widok i zaptasz pokaż ukryte urządzenia.
I po instalacji nowego urządzenia powinna się tam pojawić opcja - Obsługa NT Apm/Legacy z podkluczem węzeł interfejsu NT Apm/Legacy.
b. Jeśli na liście znajduje się pozycja Sterownik Microsoft ACPI:
Kliknij dwukrotnie pozycję Sterownik Microsoft ACPI.
Kliknij kartę Sterownik, a następnie w polu Typ kliknij opcję Wyłączony.
-
Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie uruchom komputer.
-
Po ponownym uruchomieniu systemu Windows powtórz te kroki w celu otwarcia okna dialogowego Właściwości: Sterownik Microsoft ACPI, a następnie kliknij kartę Sterownik.
Sprawdź, czy:
a. W polu Typ wybrano opcję Wyłączony.
b. W sekcji Stan znajduje się informacja Zatrzymany.
Po sprawdzeniu, że sterownik urządzenia Microsoft ACPI został wyłączony, należy wykonać następujące kroki w celu zainstalowania urządzenia NT APM/Legacy:
-
Otwórz Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę Dodaj sprzęt.
-
Po zakończeniu wyszukiwania nowego sprzętu przez Kreatora sprzętu kliknij opcję Tak, sprzęt został już podłączony, a następnie kliknij przycisk Dalej.
-
Przewiń ekran do dołu listy Zainstalowany sprzęt, kliknij opcję Dodaj nowe urządzenie sprzętowe, a następnie kliknij przycisk Dalej.
-
Kliknij opcję Zainstaluj sprzęt, który wybiorę ręcznie z listy (zaawansowane), a następnie kliknij przycisk Dalej.
-
W obszarze Popularne typy sprzętu kliknij pozycję Obsługa NT Apm/Legacy, a następnie kliknij przycisk Dalej.
-
Kliknij pozycję Węzeł interfejsu NT Apm/Legacy, a następnie kliknij przycisk Dalej.
-
Kliknij ponownie przycisk Dalej, a następnie kliknij przycisk Zakończ.
Przepraszam, że wcześniej nie napisałem ale “. Jeśli na liście znajduje się pozycja Sterownik Microsoft ACPI:” tej opcji też nie mam?
Nie czytasz.
Pisze że nawet jak by to ACPI było należy to wyłączyć - czyli jak nie ma to lepiej.
Zainstaluj to co pisałem.
I czytaj wszystko.
Koniec i musi chodzić.
“CZYTANIE I SZUKANIE NIE BOLI”
Dzięki JN, podziwiam twoją cierpliwość już doszedłem! Trzeba dokładnie przeczytać!
Pozdrawiam serdecznie!