Chcę zainstalować XP na moim laptopie niby łatwe. A jednak przy kupnie tego laptopa dali Viste i nie chce jej posiadać na laptopie. Zamiast tej visty chce zainstlować orginalnego XP. Tu się pojawia problem po w pewnym momencie instalacji XP pojawia się komunikat że nie znalezono żadnych zainstalowanych dysków. Jak zrobić żeby zainstalować XP?
Prawdopodobnie masz w lapku dysk SATA, XP-ek nie posiada sterowników do tego typu dysków. Poszukaj w necie sterownika, podczas instalacji pokazuje się komunikat o możliwości wgrania sterownika dla dysku.
W ogóle to należy zacząć od tego, że w może 1% biosów taka opcja w ogóle będzie.
Po drugie należy powiedzieć, że jedynym sensownym sposobem na ominięcie problemu jest integracja sterwoników SATA z Windowsem (nie potrzeba wówczas dodatkowych dyskietek/dysków) najłatwiej za pomocą nLite - wszystko jest opisane w prostym kreatorze.
Mates napisał, że ma problem z lapkiem więc myśle, że w przypadku laptopów procent z tą opcją w biosie jest troche większy niż 1. Nie pytałem się jakiego ma laptopa, ale jeśli ma HP (co jest bardzo prawdopodobne) to rozwiązanie jest najszybsze i najprostrze.
no jeśli laptok jest nowy i nie był na nim nigdy instalowany jakikolwiek system to i prawdopodobnie dysk jest nie z formatowany więc jak dojdziesz do momentu w którym instalator zapyta na którym dysku zainstalować system stwórz podstawową partycję DOS nadaj jej artybut Aktywna a dopiero potem zainstaluj winde… No pewnie nie o to chodzi nom ale nie można tego wykluczyć…bez komentarza… :x
Widzialem ze opisujecie podobne probleemy to co powiecie na to, bo sam nie dam rady
2 dyski po 100GB - Sata sterowane przez Intel Matrix Storage Manager
nie posiadam sterownikow…
sciaglem potrzebne z sony…
Instalacja z wykorzystaniem F6 i Externl USB floppy driver
wyszystkko przebiega super jak zawsze w windach - laduje odpowiedni sterownik z dyskietki, widzi dyski robie partycje, formatuje po czym system powinien zaczac kopiowac pliki instalacyjne ale nie
Wyskakuje - wloz do stacji dyskietek A dysk oznaczony Intel Matrix Storage Manager Driver i wcisnij enter - zaznaczam ze dyskietka jest wsrodku bo to ta sama, ale po nacisnieciu ENTER nic sie nie dzieje
Mozna juz jedynie F3 - koniec instalacji …
Dodam do tego ze byly juz proby instalacji Windy ze zintegrowanymi sterownikami za pomoca n-Lite.
Kolejna sprawa - w biosie nie da sie nic zmienic - nie ma takich funkcji
hmm przeciez pisalem ze proba z nLite sie nie powiodla - system laduje stery ale potem ich nie uzywa wogole … no caly windows mozna sie tego spodziewac ;(
od poniedziałku będę maił podobny problem. Odbieram Sony Vaio AR31S, który ma zainstalowaną vistę. chcę doinstalować XP aby pracować z programami, kórych nie można uruchomić na Viscie. W związku z tym mam pytania.
Czy po zainstalowaniu XP udało Ci się zainstalować wszystkie sterowniki i oprogramowanie sony, które dodane jest do systemu?
Czy skonfigurowałem boot managera aby bootować XP lub Viste?