Niedługo mam zamiar zainstalować winde 7 x64 ze względu na 8gb ram (4x2gb ram patriot 800MHz) jakie posiadam, ale jest mały problem.W system (panel sterowania->system) pokazuje że posiadam 3gb rama a powinno 3,5 z tego co wiem a w everescie jest taki wygląd :
Czy po instalacji siódemki nagle zacznie pokazywać 8gb ram ?
Wydaje mi się, że Everest jest takim programem, który pobiera informację o języku systemu, następnie dostosowuje się do tego. Ale to tylko moje podejrzenia
Jeżeli Windows widzi tylko około 3GB RAMu to nie kłóć się, bo masz NA PEWNO system 32-bitowy. Systemy 64-bitowe są zdolne do zobaczenia i użycia znacznie większej ilości (o ile dobrze pamiętam, to ta ilość to w terabajty idzie).
Masz za duży rozmiar pliku wymiany - w systemach 32 bitowych jest ograniczenie do 4gb na plik na jednej partycji a ja widzę prawie 5. Chyba, że masz to podzielone na 2 partycje a Everest łączy te 2 wartości. Możliwe (ale wątpliwe), że przez to system widzi 3gb zamiast 3,25gb bo więcej nie zobaczy - jedyne lekarstwo to po prostu przesiadka na jakikolwiek system 64bit - z Windows takie istnieją tylko XP (nie polecam wersji 64bit z braku SP-3), Vista (od SP-2 system zrobił się wreszcie sensowny) i 7. Natomiast prawie każdy ma 32 i 64bit a te popularniejsze na pewno.
No i porada - nie wież w jakieś magiczne program dzięki którym na XP, Vista czy 7 nagle zobaczysz więcej niż 3,25gb ram - może i ci wyświetli ale system i tak zagospodaruje do 3,25, po prostu top jest ograniczenie systemów 32biotywch.