Witam, obecnie jestem posiadaczem Windows Vista Home Premium 32 bit. Na allegro zauważyłem tanią licencje do Windows 7 64,32 Bit ( 40 zł) . I tutaj moje pytanie: na jakiej zasadzie działa taka licencja. I czy jest możliwość legalnego pobrania systemu, jeżeli wpisze oryginalny klucz?
Zamiast się głowić nad tą “wspaniałą” ofertą, przeczytaj tu:
Jak dla mnie to tak niska cena jest bardzo zastanawiająca, bo nawet na upgrade z Visty do Windows 7 trzeba trochę więcej zapłacić, więc raczej bym ja osobiście taką ofertę sobie darował.
Nie zdziw się,jak ci przyślą dobrze podrobionego pirata,za niska cena
Dostanie pirata - zgłasza to do Microsoftu i na Policję. Dostaje od MS oryginałkę, a w zamian podaje im dane sprzedawcy i on jest ścigany
Faktycznie - są takowe.
Microsoft ma kilka programów partnerskich (MSDN, MSDN AA, TechNet, BizSpark). Użytkownicy każdego z wymienionych programów posiadają konta, na których mogą sobie wygenerować odpowiednią liczbę kluczy do poszczególnych programów. Np. w MSDN AA (usługa dla studentów) można wygenerować 1 klucz na poszczególny program/system. Taki klucz na system Windows z MSDN AA może być aktywowany bodajże max 5 razy. Jednak można zauważyć, że np w przypadku, kiedy skończy nam się ilość aktywacji na np Windows XP można wygenerować sobie klucz do Windows XP SP2, potem do SP3, a potem do anglojęzycznego XP, ang XP SP2 i ang XP SP3.
Te klucze, które są sprzedawane na Allegro najprawdopodobniej są wyłudzone z usługi BizSpark. Microsoft oferuje darmowe oprogramowanie dla nowych i rozwijających się firm z działu IT. Zakładam, że ludzie je sprzedający zarejestrowali się w programie podając fikcyjną firmę i mieli tyle szczęścia, że przeszli weryfikację (o ile tam takowa w ogóle istnieje).
Z tego co czytałem na anglojęzycznych forach to proceder ten występował już wcześniej za granicą - tam, gdzie program BizSpark został wprowadzony wcześniej. Klucze te były sprzedawane np na eBay’u. Szczęście jednak oszustów opuściło, bo ich konta na eBay’u były zawieszane, konta PayPal i często bankowe były blokowane, a sprawa trafiała do sądu.
Taki klucz, choć prawdziwy z legalnością nie ma zbyt wiele wspólnego.
No jeżeli byłby to pobrany czysty system, w żaden sposób nie przerabiany i nie modyfikowany, to po wpisaniu oryginalnego swojego klucza cd-key, jest jak najbardziej legalny.
Czyli 7 muszę pobrać z torrentow?? Najgorzej z niespodziankami tam siedzącymi .
Kup w sklepie, nie będziesz się bał niespodzianek
300 zł drożej …
Tylko, że na tych aukcjach jest sprzedawany sam klucz (bez płyty). Poza tym nie dostajemy żadnego dowodu zakupu więc o jakiej legalności tu mówimy?
Kamil_w - kupujesz, zgłaszasz do microsoftu i dalej jak napisałem
rogacz , nie bym był tak do końca pewny, gdyż świadomie kupujesz pirata i narażasz producenta systemu na koszty.
Fiesta kupuje nieświadomie - dopiero się uświadamiam jak mi kontrola WGA nie przejdzie
Mam prawo domniemywać że kupuję oryginał, aczkolwiek cena jest wyjątkowo niska.
Wybacz przypuszczam że w polskim oddziale M$ znają na wylot takich drobnych cwaniaków i z pewnością wiedzą jak załatwiać takie sprawy (bynajmniej nie w postaci funkiel nowego systemu)
Nie martw się Ja mam system kupiony od oficjalnego partnera MS Aczkolwiek jak wynika z regulaminu tej wymiany MS - to co opisuje jest z nim zgodne
Zgodne pod warunkiem nieświadomego zakupu pirackiego systemu, a nie świadomego kombinatorstwa …
Tego co świadomie kupuje piracki system na Allegro za 40 zł, a potem domaga się od MS oryginału, bo padł ofiarą oszustwa, do czego namawia ww forumowicz
Nie jestem świadomy bo będę dopiero wtedy jak mi to MS potwierdzi, więc nie jestem cfaniaczkiem, a pokazuje forumowiczowi drogę którą musi iść, zobacz że wspomniałem o Policji też - co znaczy że nie popieram sprzedawania podejrzanych windowsów.