Czy na forum.dobreprogramy mozna sie komus odwdzięczyć(jakies punkty,itp) za udzielenie pomocy?
Nie, możesz jednak podziękować słownie w swoim poście
Możesz komuś bić brawo
=D> =D> =D>
Dobre. dzieki =D>
Albo postawić komuś piwo :!:
Ktosiek100 , [-X
Zależy, niektórym wystarczy to, że się pomogło
Można pomyśleć o wprowadzeniu przycisku o treści “pomógł” np. na prawo od przycisku “cytuj”. Wtedy taki temat / wątek mógłby być zaznaczony np. innym kolorem i to byłaby dodatkowa informacja, że dany konkretny problem został w tym temacie rozwiązany.
Znowu ja bym zrobił, ze można zamknąć temat tak jak na elektrodzie
Warto poczytać archiwalne posty - “pomógł” przecież już był, ale część userów (nie tak mała) nie potrafiła z niego uczciwie korzystać.
Zaczęło się zakładanie lewych kont i nabijanie liczników.
W prawie wszystkich wątkach dotyczy to pomocy jednemu userowi (temu zakładającemu wątek) - wystarczy umożliwić aby tylko zakładający wątek miał możliwość podziękowania.
Uwierz, że nie wystarczy.
Matacze - nabijacze pochwał byli bardzo perfidni (łącznie z szantażem w stylu że jak nie otrzyma pochwały to nie poradzi, pomimo tego że zna rozwiązanie).
Nie do pomyślenia, że takie coś miało miejsce.
Jednakże bujam się na różnych forach i kilka z nich posiada taką funkcje ‘‘Pomógł’’ i nie widać żadnego zuchwalstwa z tym związanego , wszystko się odbywa tak jak powinno, tylko nie liczni mają w podpisie np. że jak pomogli w danym temacie to niech autor da ‘‘reputa’’ czy tam ‘‘pomógł’’, ale też znam różne fora gdzie taki pomysł nie przeszedł , a był . ale został wycofany , właśnie między innymi przez zachowanie takie jak opisujesz.
Szczerze mówiąc to też był bym za przywróceniem tego,może się zmieniło i teraz będzie inaczej.
Możnaby to zorganizować w ten sposób, że temat, który rozwiązuje problem po oznaczeniu jako “pomógł” będzie automatycznie zamykany. Wykluczy to “podpinanie się”. Nachalne prośby o “uznanie”, czy wymuszanie tego mogą być odpowiednio “nagradzane” przez modów - jednocześnie WIEM, że to oznaczałoby dodatkową pracę dla administracji forum. W zasadzie nie chodzi mi o jakiś “ranking skuteczności” poszczególnych użytkowników, a o to, że byłoby od razu widać, który temat rozwiązuje problem i można z niego skorzystać.
A ja jestem przeciwny przywracaniu. Jeżeli pomagam, to nie dla jakiś tam punktów.
Z punktami mam doświadczenie też na innym forum, napier…, a punktów jakoś specjalnie nie przybywa - bo czy punkt będzie przyznany czy nie zależy od zakładającego temat. I co z tego, że dostanie pomoc? Często napisze “dzięki”, albo dostawszy pomoc temat oleje i punktu nie przyzna, podobnie jest z nowymi co nie wiedzą nawet ze jest taka funkcjonalność.
Jak już wspominałem, na punktach mi nie zależy więc się o nie nie dopominam, bo przecież zawsze mógł bym w temacie czy na pw napisać “dawaj punkta!”. Tylko po co?
Poza tym punktacja rodzi różne patologie jak zakładanie lewych kont i tworzenie zbędnych tematów by tylko przez taką pseudo samopomoc podbić sobie licznik i wyjśc na większego profi niż się jest w rzeczywistości. Albo różnej maści układy między znajomymi i inne przekręty, wszystko by mieć więcej punkcików.
Sorki, ale jestem przeciwny takiej funkcjonalności. Już prędzej bym strawił coś w stylu rang, gdzie administracja/moderacja przy ewentualnym współudziale społeczności decydowała by indywidualnie o wyróżnieniu lub nie jakiegoś usera.
api , tu też sie z tobą zgodzę , ale jak napisałem może coś się zmieniło i teraz to przejdzie.
marcin’82 , podobnie np. jest na elektrodzie , że jak już temat rozwiązany to założyciel ma możliwość zamknięcia swojego wątku.
Ja z kolei mam doświadczenia z takim systemem z forum http://forum.pclinuxos.org.pl/ . Nie wiem czy z racji wielkości forum, czy z tego względu, że ta dystrybucja nie jest tak popularna jak np. *buntu, panuje tam spokój, nie ma nabijania postów. Po prostu trafiają tam ludzie rzeczywiście zainteresowani. Powtarzam - też mi nie zależy na tym, że za znalezienie linku w Gooogle ktoś mi przyzna “gwiazdkę”.
rangi? może wystarczy kiedy user dołączy i ile ma postów na temat (czyli naliczonych, bez działów na luzie)
skoro ktoś napisał te parę tysięcy postów to jakąś tam wiedzę posiada
dzieci neo będą zawsze, zwłaszcza na popularniejszych forach…
klopas , Czyli tak jak jest obecnie.