Sens defragmentacji dysków oczywiście, że jest.
btw w tak długich wątkach powinno być po drodze coś w stylu
tldr ze streszczeniem, albo najlepiej edytuj pierwszy post na czym stoi sytuacja
Nie zmienił?
Przed:
Po:
Całkiem inaczej to wygląda. Spadki są mniejsze, jest ich mniej i minimalny transfer to 55 MB/s a nie 3 MB/s.
Nie edytuj pierwszego posta, bo gubi się watek, przy czym napisałeś, że ścinki nieco ustąpiły.
Tak, najlepiej rozwalić wątek, bo komuś sie nie chce czytać.
No to teraz mnie zaskoczyłeś. Do tej pory byłem przekonany, że ten program jest polecany, bo testuje dysk (!), a nie strukturę plików na nim
W takim razie jest jeszcze mniej przydatny niż myślałem
Rzecz też może być taka, że przez syf na dysku ten wiecznie cos mielił stąd słaby wynik benchmarka.
Wszystko zależy od tego jak dysk jest wykorzystywany i czy systemowa optymalizacja coś w ogóle robi. Jak nie mielisz znacznych ilości danych tj. nie usuwasz czegoś dużego by za chwilę znowu coś pobrać to raczej problemu nie będzie. U mnie w tle pracuje O&O Defrag i na powolne działanie dysku nie narzekam, mimo iż to jest WD Green.
I tak już myślę że temat będzie do zamknięcia, dzisiaj wieczorem dam znać bo o 15 sprzedaję jedną rzecz, i może kupię sobie dysk ssd 256 czy 240 gb na sata 3 więc już problemu nie będzie.
Systemowe optymalizacje/defragmentacje mam wyłączone od początku (ze względu na SSDka z OSami) i naprawdę sporo danych przerzucałem (dysk służy jako przejściowy magazyn). W sumie sam jestem zaskoczony benchmarkiem.
Co myślicie o dysku:
“KIOXIA Exceria 240GB SSD”
Że ma bardzo dobry stosunek ceny do pojemności.
hmm teraz tak myślę, co sądzicie o pomyśle dysku m.2 w nmve + adaptera na pcie.
Nowsze płyty są już raczej wyposażane w złącza m.2 a sata leci powoli do lamusa.
Jeśli nie potrzebujesz bardzo szybkiego dostępu do plików np. przy obróbce wideo, to nie ma sensu. Wyjdzie dużo drożej niż SSD na SATA, a różnicy w prędkościach nie zauważysz.
Ja kupuję tego Kioxia exceria