1050ti vs 1060 max-q

Co lepsze chdzi o relację ceny do jakosci

http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-1060-Mobile-vs-GeForce-GTX-1050-Ti-Mobile

Nie ma żadnej, bo konstrukcyjnie to ten sam laptop tylko z innym GPU. Czyli że to dwa takie same laptopy i jakość taka sama, tylko wydajność grafik jest inna (1060 wydajniejsza).

Dell Vostro 7580 i5-8300H/8GB/128+1000/10Pro GTX1060 - to samo co wyżej tyle że z 3 letnią gwarancja i Windowsem w edycji Pro.

-1 za wciskanie reflinków.

Ten z 1060 szybszy :slight_smile:

Pytanie sprowadza się do tego czy warto dopłacić 500 zł do 1060?

Na 4 odpowiedzi w wątku - pierwszy, który poruszył właściwe pytanie autora! :smiley:

Dorzucę jeszcze to, najlepsze porównanie:
https://www.notebookcheck.net/GeForce-GTX-1060-Max-Q-vs-GeForce-GTX-1050-Ti-Notebook_8010_7346.247598.0.html

Masz wyniki z benchmarków, gier - sam zdecyduj. :slight_smile: IMO nie warto. 500 zł piechotą nie chodzi, za to można sobie fajne gierki kupić, tym bardziej jeżeli nie przeszkadza Ci konsolowe 30 klatek, i nie potrzebujesz +60 fps. Opcjonalnie zmienisz parę ustawień graficznych na niższe, jednak tak czy siak dalej w natywnym 1080p pograsz na 1050 Ti.

Jest jeszcze jeden minus. Ten droższy model ma ram w dwóch kościach co w przyszłośći utrudni modernizację

Racja. :slight_smile: Brać też 1060 Max-Q z 8GB RAM jest troszkę bez sensu. To karta, która bez problemu udźwignie najcięższe gry w najwyższych albo niemal najwyższych ustawieniach, tak samo Core i5-8300H, jednak wtedy potrzeba z reguły co najmniej 12GB RAM, według wymagań.

Tak więc jak już dokładać, to lepiej do wersji z 1050 Ti i 16GB RAM. :slight_smile: Laptop będzie na lata. Także do gier.

Czyli fifa i seria assassyn przez 2-3 lata powinna podziałać na tym? chodzi o 1050ti

Bez problemu. :slight_smile: Co widać na porównaniu, które wrzuciłem powyżej, AC Origins na 1050 Ti śmiga w najwyższych ustawieniach z ~30/35 fps. Odyssey nie wygląda, żeby miał poważnie się różnić graficznie od Origins, także myślę, że dalej w co najmniej Wysokich będzie te około 30 klatek.

Jest jeszcze opcja z Acer Aspire 7, mógłbym wtedy wziąść wersję z 4 gb ramu i dołożyć jeszcze 8 od razu. Cenowo wychodzi to samo, a miałbym zestaw gtx1050ti+i5-8300+12gb ramu

Mieszając dwie różne kości (nawet tych samych producentów i z tej samej linii, ale innej pojemności) nie osiągniesz dual channel, który ma znaczący wpływ na wydajność w grach, tym bardziej tych bardziej RAMożernych. Często sięga to różnicy nawet 20 klatek, także w tym wypadku Acer często mądrze się zachowuje montując dwie kości 4GB, a nie pojedynczą 8GB.

W sumie dopiero teraz na ten temat poczytałem, i nie wiedziałem, że DC dalej jest tak istotny. :wink:

A może lepszy byłby taki zestaw i5-7300+ 16gb ramu + gtx1060 max-q. Tylko boję się o procesor. Jak myślisz starczyłby do gier na 2-3 lata?

Oj nie nie nie…Intel 7th gen zostawiamy do innych rzeczy, na pewno nie do gierek i na pewno nie z kartami tj. 1050 Ti lub lepszymi. :wink: 1060 Max-Q na pewno będzie mocno wstrzymywał w bardziej procesorowych gierkach. Chyba, że byłby to Core i7 7th gen, ale to właśnie jest niemal 1:1 to samo co Core i5 8th gen (oczywiście pod kątem wydajności).

Chyba masz racje, tym bardziej ze najbardziej interesująca mnie seria (assassyn) oparta jest z tego co wiem bardziej na procesorze

Zdecydowanie. :wink: Ja na swoim desktopowym Ryzenie 5 1600 odczuwam częste spadki do ok. 30-35 fps np. w
Aleksandrii, gdzie w lasach i małych posterunkach mam stabilne 45-50 klatek. Tak samo w Kingdom Come odczuwałem duże spadki w miastach, gdzie własnie procesor dostaje po tyłku.

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-G5-15-5587.312514.0.html

Jeszcze wracając do początku. W tej recenzji fps w grach na ultra są bardzo wysokie a jest tylko 8gb ramu

Jest jeszcze tak opcja już bardziej budżetowa, co prada outlet, ale nieserwisowany

Wiesz może coś o chłodzeniu i kulturze pracy, bo jak o nim czytam to niektórzy chwalą a niektórzy piszą że fatalna

Większość outletów X-Kom nie jest serwisowanych. Z reguły zwroty albo jakieś małe uszkodzenia zasilaczy/pudełek itd. Sam kupowałem kilka lat temu w ich outlecie Też Acera Nitro, tylko wtedy z Core i7 4th gen i 860M. :stuck_out_tongue: Ładne 500 zł oszczędziłem, i było warto.

Co do tego modelu - ogólnie jest godny polecenia. Jeszcze w takiej cenie - tym bardziej. Tylko ten laptop jest niemal 1:1 tym samym co Aspire 7, także ich też możesz poszukać. Te same konfiguracje a z reguły ciut tańsze, bo właśnie bez tego gamingowego zacięcia. :wink:

Już z 16GB RAM.

Chociaż chyba wróciłbym do punktu wejścia, i wziął tego Della z 1050 Ti i 8GB RAM. Z czasem dokupisz drugą kostkę, jak poczujesz, że wydajność spada lub w ogóle że 8GB za mało. i5-8300H też będzie nieco bardziej wydajny od i7 dzięki wyższemu taktowaniu Turbo i dodatkowym 2MB cache. No i gwarancja Door2Door Della… :wink:

Ostatecznie - weź od razu Della z 16GB. :stuck_out_tongue: 200 zł taniej jak wersja z 1060 Max-Q, w której upgrade RAM nie byłby tak łatwy. A tak jak mówiłem, za rok-dwa lata takie 8GB może być minimum w niemal każdej grze, gdzie CPU i GPU na pewno pozwoli grać w wyższych ustawieniach.