@Radek68
Dziękuję za odzew. Ja te Twoje pytania i zapewne jeszcze jakieś swoje, wyślę w ramach kanału via email do WP. A może jeszcze ktoś z kolegów dołączy, więc się chwilę wstrzymam.
A co do Twojego pytania nr 1. Wygląda na to, że potem logowanie będzie odbywać się w trybie 2FA. Ale trzeba się domyślać, że trzecie zdanie z odpowiedzią WP właśnie o tym traktuje.
Co do Twojego drugiego pytania. Mam w rodzinie kogoś, kto do poczty loguje się już nie tylko z loginem+hasło, ale w trybie 2FA, czyli z SMS-em z kodem, jak w banku. I u tej osoby działa to tak, że jeśli loguje się poprzez stronę www, to 2FA jest każdorazowo. Natomiast jeśli poprzez klienta pocztowego, to 2FA jest tylko raz, przy pierwszym logowaniu. Tak to funkcjonuje, jak mnie poinformowano, w poczcie Apple’a (Mail). Ale czy tak samo będzie na WP, to tego nie wiadomo, bo nie mogę znaleźć żadnej ściągi na WP, jak ma przebiegać procedura logowania w różnych wariantach. Chciałbym wierzyć, że te niejasne informacje, które wywołują Twoje pytania, są jedynie skutkiem bylejakości w informowaniu po stronie WP. Ale chyba jesteśmy tu w gronie osób, które doświadczyły niejedno, lub były tego świadkami, stąd wątpliwości i niepewność.
Natomiast w kwestii wielu kont pocztowych na WP, z tej odpowiedzi nic nie wiadomo, ale ja o to nie pytałem.
Również nie znalazłem niczego o terminie wprowadzenia 1Login i co się stanie, jeśli użytkownik poczty na WP przed tym momentem nie zrobi żadnego ruchu. Odetną go na siłę od usług? O to też trzeba chyba zapytać.
Pozdrawiam!
Skoro 1login nie będzie wymagać aplikacji od WP to, czy pozwoli na włączenie 2FA i używanie do generowania kodów jednorazowych (TOTP) aplikacji firm trzecich np. Authy, andOTP, Google Authenticator, KeepassXC itp.
To, czy będzie można korzystać z IMAP/POP … to wiadomo już z opisów pomocy do poczty, bo jest tam wspomniane, że przy włączonym 1login będzie można ustawić osobne hasło dla klienta poczty. (podobnie jak w przypadku Gmail/Outlook)
@Domker
Jeśli nie masz nic przeciw temu, to kwestię poruszoną przez Ciebie w pierwszym akapicie dołączę do pytań moich i kolegi @Radek68 i razem skieruję do WP.
Bo nie wierze, że samo się “odetka”. Jako podejrzaną przyczynę możesz im podrzucić, że przynajmniej 2 podejścia do stosowania 1login były i oba zakończyły się kasacją 1login i niby teraz zablokowali opcje kolejnych testów.
Gdy ktoś korzysta tylko z POP3 (lub IMAP) i nie nigdy nie loguje się poprzez WWW. On nawet tego komunikatu o 1login nie zobaczy.
A mam parę starszych osób (80+ i 90+), którym kiedyś ustawiłem wszystko w Outlooku czy Thunderbirdzie i oni nawet nie wchodzą na WP, a tym bardziej na pocztę poprzez stronę.
Nie chcemy korzystać z weryfikacji dwuetapowej, 1login traktujemy tylko jako zło konieczne, ale chcemy mieć swoją pocztę w programie pocztowym. Czy coś (i jeśli tak, to co) się zmienia?
@Radek68@Domker@krystian3w
Dwa dni temu (21 sty) wysłałem do WP pytania w sprawie 1Login, jakie tu chwilę wcześniej (20 sty, wieczór) zebrałem. Zobaczymy, co odpowiedzą. Ja, póki co, przyjmuję postawę bierną, czyli do 1Login się nie rwę sam. Podejmę osobistą decyzję, gdy będzie wiadomo, jak to działa i czy będzie to wymuszone i wywoływało problemy z korzystaniem z poczty na WP. Jak na ten moment adres pocztowy na WP jest moim adresem głównym, ale w razie poważnych problemów mam rezerwowy na Gmailu, z możliwością natychmiastowej przesiadki, a wtedy jedynie trzeba by tylko zmienić informację o adresie w kilku instytucjach.
Pozdrawiam!
Czyli w sumie kluczem do bezpieczeństwa jest dbanie o telefon i silne hasło?
Co do tej aplikacji 1login to wciąż niewiem. 1konto nie wydaje się jednak takie zle
Czy to wszystko nie śmierdzi wyłudzaniem numerów telefonów?
Mam konto na O2 z końcówką @tlen.pl, loguję się za pomocą: nazwa użytkownika/hasło, czy zmuszą mnie do zmiany sposobu logowania i czy mój adres będzie dalej taki sam czy @wp.pl ?
Na pytanie numer 2 od poczty O2 dostałem pokrętne odpowiedzi i w dalszym ciągu nie wiem co stanie się z moim adresem mailowym.
W sumie to może co nieco uda mi się odpowiedzieć gdyż przeniosłem konto na to już dość dawno. Z kontem nic się nie zmienia jeśli chodzi o mail, wciąż jest to mail, który miałem z końcówka @o2(kropka)pl w moim przypadku. Co się zmienia w użytkowaniu to fakt, że ma się dostęp do konta tego od wp w którym zmieniasz hasło do konta itp. Daje to dostęp również do weryfikacji dwuetapowej, jednak aplikacja która oferują ma dość niskie oceny. Nie wiem czy jest dobra czy nie.
Manaphy dzięki za odpowiedź. To teraz zostaje pytanie czy coś się stanie z kontem O2 jeśli użytkownik wogóle nie zgodzi się na 1login. Zablokują czy nie.
@schabowy1979
Dobre pytanie: zablokują czy nie?
Gdyby mieli zablokować, to wyobrażam sobie (może naiwnie), że każdy użytkownik poczty powinien dostać mailem jakieś powiadomienie.
Wysłałem wiele dni temu dodatkowe pytania do WP w sprawie 1login, a ostatnio monit, ale cisza aż dudni. Na, ale czekam. A rezerwowy adres gdzie indziej i tak już mam.
Niestety, tak może być. Jeżeli za tym pójdzie przymusowe logowanie się używając 1login i do DP, to im podziękuję. Gdyby to była zabawa tylko w stosunku do samego konta pocztowego, to najwyżej rozumiem, że niby wzmacniają bezpieczeństwo logowania, bo weszłoby 2FA. Ale problem w tym, że ani protokół POP3 , ani IMAP, jak czytałem, nie obsłuży 2FA. A logować się do poczty przez www nie zamierzam.
A odpowiedzi z WP przychodzą dość mętne, bo nie pasują do moich pytań.
Odnoszę wrażenie, że WP zaczęło mnie dręczyć. Twardo ignoruję ten 1login i zacząłem otrzymywać dużo więcej spamu. Wiadomości od WP oznaczane jako spam i tak tam nie trafiają. Częściowo z pomocą przychodzą filtry ale i tak część spamu trafia do odebranych. Albo zmuszą siłowo do przesiadki na 1login albo zadręczą upartych spamem.
Używanie poczty WP w wersji darmowej do czegoś więcej niż adres śmieciowy to trochę masochizm dzisiaj, a płacić za ten twór to też tak kiepsko, bo z zagranicznych portali czasem nie docierają maile.