3.18 GB RAM dostępne z 8GB

Szczerze powiedziawszy tak usłyszałem w serwisie. Obawiałem się, czy to nie scam ale nie znam się na BIOSie i nie jestem w stanie poświęcić komputera w przypadku jakiegoś błędu.

Więc tak.
Specyfikacja procesora:
obraz

Specyfikacja płyty, było wcześniej:
obraz

Specyfikacja RAM: x2 = 1600
obraz

Wniosek: Niekompatybilne

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

Rozwiązanie:
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2715464/ddr3-1600mhz-intel-540.html

Czytając artykuł nie do końca zrozumiałem co mam zrobić. Wyczytałem o tym ESD strap ale nie mam pojęcia czy było to wykorzystane przy zakładaniu RAMu. A jeśłi to wina kości to czy mogę dostać jakieś polecenie/poradę?

Najważniejsze z tego jest
obraz

1. włóż pamięć
  2. wejdź do BIOS
    2a. Fox Central Control Unit -> DRAM Frequency ->
  3. ustaw prędkość RAM na 1333MHz
    3a. Jaką prędkość pokazuje Ci w Current DRAM Speed ?
    obraz
  4. zapisz (F10) i uruchom komputer

Czy to się sprawdzi w przypadku, gdzie są to dwie kości po 800 MHz każda?

Są szybsze, ale to nie znaczy, ze od razu muszą być niekompatybilne. BIOS po prostu obniży taktowania i powinno śmigać. Ew. na tej płycie jest taka bieda, że nie daje sobie z tym rady. Musiałby spróbować właśnie wymusić taktowania wraz z timingami, bo tutaj też może coś się sypać.

A czy pozostaje co innego? Sprawdź. Jak nie wstanie to reset BIOS.

Pogrzebałem w BIOSie. Było już ustawione 1333 MHz. Porobiłem parę zdjęć w BIOSie.

Niekompatybilność, może użyłem niewłaściwe słowo.
To pierwsze przyszło mi na myśl, gdy zauważyłem, że płyta i procek nie wspiera RAM 1600

Mam wrażenie, że BIOS w trybie AUTO nie potrafi właściwie dopasować prędkości i dlatego nie “rozpoznaje” pełnej zbyt szybkiej pamięci.
Ustawienie na “sztywno” 1333 powinno zadziałać

Ustawione przez Ciebie/kogoś, czy tyle BIOS wyświetla?
Jeśli jest Auto, to zmień na 1333

Jak wszedłem było tak jak na zdjęciu.

Wybierz to
obraz
I ustaw 1333, potem F10 i Enter

Zmieniłem, zapisałem, komputer się wyłączył, odpaliłem, windows się włączył a ja nadal mam 3.18GB dostępne z 8GB.

To zostaje jeszcze to zmienić na Enabled i F10
obraz

W przypadku jeśli komputer się już nie odpali co musiałbym zrobić żeby przywrócić go do życia?

Ja zawsze proponuje zrobić zdjęcia ekranu telefonem z każdej opcji menu i podmenu w BIOS, zanim ustawisz coś co może spowodować Reset (Clear CMOS)
A robi się to tutaj.

Zwróć uwagę na to, czy przepinasz właściwe zworki. Centymetr na lewo od tej właściwej jest inna zworka.
Dla pewności:
Wyłącz komputer z prądu i naciśnij Power, żeby go “rozładować”, potem przełóż zworki z 3-2 na 2-1 , następnie na 3-2. Uruchom komputer wejdź do BIOS i ustaw wszystko tak jak na zdjęciach w telefonie

1 polubienie

Zresetujesz BIOS, a następnie zaczniesz rozglądać się za nowszym / lepszym modelem płyty głównej.

Niestety pewnie trzeba zapisać i potem cofnąć (i znów zapisać) jak się nie włączy.

Piszę z telefonu. Komputer umarł w sposób taki, ze wlacza sie ale od razu zatrzymuje sie na pierwszym ekranie, a mozliwosc otwarcia Biosu jest zablokowana/zlagowana.

Jeśli przygotowałeś się do takiej sytuacji, to pozostaje Zworka.
I ustawianie Bios ze zdjęć.

Ktoś mi powiedzial, ze rownie dobrze moge wyciagnac baterie i reset pozostanie taki jak przy zmianach zworek. Zdjecia ustawien Biosu mam, ale byly one praktycznie takie same jak fabryczne wiec powinien sie chyba sam ustawic z drobymi ewentualnymi zmianami.

1 polubienie